Як написати резюме IT-спеціаліста: поради для новачків

19 Грудня 2022

У всі часи IT-сфера залишається по-справжньому гнучкою індустрією та надає широкі можливості для роботи у віддаленому форматі. Крім того, в IT кожен може знайти цікавий для себе напрям, незалежно від досвіду і знань. А перший крок у цьому — підготувати резюме.

Recruiting Group Lead Анастасія Сідун розповість, як написати резюме ITспеціаліста. Експертка назве типові помилки новачків при складанні CV та розкаже, як їх уникнути. Ці поради допоможуть вам підготувати дійсно якісне IT резюме.

Резюме IT-спеціаліста

Які помилки зазвичай роблять у резюме для IT

 

З документа не зрозуміло, про яку вакансію йдеться

Перш ніж братися за резюме IT-спеціаліста, варто визначитися з IT-напрямом, позицією чи цікавим для вас проєктом. Далі порівняйте ваші навички з описаними у вакансії вимогами. Чи є збіги? Тоді на самому початку резюме подайте цю інформацію. Так ви одразу покажете свої сильні сторони.

В IT-резюме немає чіткої інформації про фахівця

«Найулюбленіший» жанр рекрутерів — CV у вигляді мемуарів на кілька сторінок. Почитати про життя цікавої людини завжди приємно. Але все ж таки цінуйте час інших. Для резюме IT-спеціаліста слід обрати ключові аспекти вашої професійної діяльності. Структуруйте інформацію, щоб з нею було зручно ознайомитись: використовуйте списки, розділи, пишіть лаконічно. Резюме IT-фахівця можна обмежити 2-3 сторінками.

Використання некоректної інформації

Хоча це й очевидно, але все одно наголошу: писати в IT-резюме слід лише актуальні дані про себе та вказувати діючі контакти для фідбеку. Ми в команді неодноразово стикалася з комічними ситуаціями в цьому плані. Одного разу наш рекрутер дзвонить кандидату за вказаним у резюме номером, щоб запросити на співбесіду. Натомість відповідає не претендент, а його родич. У гіршому випадку взагалі ніхто не бере слухавку.

Якщо ви здебільшого спілкуєтесь у месенджерах, додайте в резюме свої актуальні нікнейми. Так рекрутер зможе підтримувати з вами контакт і ви вчасно дізнаєтесь остаточну відповідь щодо оферу. Як правило, протягом 3 робочих днів після отримання резюме в ІТ заведено дати відповідь кандидату. Тож намагайтесь частіше бути онлайн.

Недоречна назва пошти

Можливо, колись давно ви відчували себе як funkygirl@gmail.com. Однак в IT резюме  рекрутер оцінює вас інакше — перш за все як фахівця. Тому у назві поштової адреси краще не вдаватись до такого креативу та епатажу, а залишатись серйозним спеціалістом. Найкращий варіант — створити пошту з реальним ім’ям та прізвищем.

Орфографічні помилки

Для рекрутера це перший сигнал, що кандидат неуважно ставиться до подачі на вакансію. Людина не подбала про грамотність свого CV і навіть не перечитала документ перш ніж надсилати його в компанію. Звісно, навряд чи вам відмовлять лише через відсутність ком у потрібних місцях. Та навіть у технічній галузі IT резюме, написане без помилок, додасть вам плюсів. Тож, як мінімум, варто попросити когось пробігтись «свіжим» поглядом по вашому тексту.

Неактивні посилання на портфоліо

В IT резюме кандидати показують свої напрацювання, додаючи лінк на GitHub або портфоліо у PDF-форматі. Але все буде дарма, якщо посилання виявиться «битим» або неклікабельним. Тому обов’язково перевірте, щоб працювали всі гіперпосилання.

Неякісне або недоцільне фото

Мені відомі випадки, коли люди вирізали свій портрет з групового фото і вставляли в шаблон резюме. Виглядало неохайно: в кадр потрапляла чиясь рука або частина голови. Так робити точно не варто. Бувають і зовсім курйозні випадки. Колись мені потрапило до рук резюме, де на фото кандидат був… з козою! Мабуть, він хотів вразити рекрутера, привернути до себе увагу Та виглядало це недоречно.

У виборі фото для резюме порада проста: краще, щоб це був портрет на світлому фоні, у діловому стилі. Хоча посмішка на знімку вітається. За розміром фотографія не повинна бути завеликою, обличчя має бути чітко видно.

Не зазначені професійні здобутки кандидата або вказані нерелевантні успіхи

Не варто говорити про досягнення, які безпосередньо не стосуються обраної вами позиції. Навряд чи хтось оцінить вашу участь у кулінарній школі, якщо ви шукаєте роботу в IT.

Однак це не значить, що початківцям без досвіду немає чим пишатися в професійному плані. У такому випадку можна вказати в резюме для IT, що ви, скажімо, допомагали створювати сайт-візитівку або розробили якийсь простий застосунок у межах студентського курсу. Розкажіть, як практикуєтесь в обраній сфері у вільний час. Це покаже вашу жагу розвиватись в IT.

Також в IT-резюме можете описати, над чим працювали у межах курсової чи дипломної роботи. В ідеалі тема студентських напрацювань має бути пов’язана зі специфікою вакансії.

Досвідченим кандидатам раджу детально прописати в резюме всі свої навички та попередній бекграунд. Розкажіть, чим займалися на минулому місці роботи, які завдання вирішували, які здобутки маєте. Якщо займалися не лише розробкою чи тестуванням продуктів, а й брали на себе менеджерські функції, теж підкресліть це.

Намагайтеся комплексно дивитися на свій досвід. Якщо ви багато років викладали англійську мову або вели бухоблік, згадайте це і в резюме. IT — це така сфера, де будь-який досвід є цінним. Більше того: у цій індустрії стільки спеціалізацій, що навіть без глибоких технічних знань ви можете знайти своє місце. Тому на перший погляд не пов’язані з IT навички можуть стати у нагоді на новій позиції.

Як скласти якісне резюме в IT

 

Ідеального формату CV не існує. Тож я схиляюсь до універсальних порад, як написати резюме в IT так, щоб швидше зацікавити рекрутера.

Пишіть документ тією мовою, яку найкраще знаєте

Якщо для обраної вами позиції потрібно вільно володіти англійською мовою, то на прикладі IT-резюме можете показати свої знання. Не впевнені, що напишете текст грамотно? То не варто мучитись. Краще підготуйте CV рідною мовою — правильно і лаконічно.

Не видавайте чуже IT-резюме за своє

Деколи люди позичають CV у друга і просто змінюють дані на свої. Так робити не варто, адже ви можете пропустити чужі помилки. Чи, скажімо, забути виправити контакти або іншу важливу інформацію. Подібні «ляпи» вже від початку формують погане враження про вас.

Не ставте посилання на непрофесійні соцмережі

У резюме IT-спеціаліста посилання на Instagram ні до чого. Такий профіль навряд чи надасть корисну та вичерпну інформацію про фахівця.

Не повторюйтесь та будьте помірні

Одного разу я отримала резюме IT-спеціаліста на 11 сторінок! Сім з них докладно описували досвід кандидата, але переважно факти дублювалися. Змінювалась лише назва компанії, а задачі повторювались слово в слово. Для рекрутера читання таких мемуарів ніщо інше, як марна трата часу.

Будьте щирими

Насамкінець просте і водночас дуже важливе правило: залишайтесь самими собою. Навіть по такому стандартному документу як резюме рекрутер відчуває вашу істинну особистість та мотиви пошуку роботи. Чесність значно підвищить ваші шанси на співбесіду та омріяний офер.