Wi-Fi допоможе врятувати пішоходів на дорогах

31 Липня 2012

Інженери General Motors запропонували впровадити в автомобілі систему сповіщення про пішоходів на дорозі, побудовану на основі Wi-Fi Direct – перспективного протоколу бездротового зв’язку.
На думку розробників, ця технологія допоможе зменшити кількість ДТП за участю людей. Система попередить водіїв про пішоходів, які виходять на проїзну частину через припаркований автомобіль, або про велосипедистів, які перебувають у “сліпій зоні”.

Wi-Fi поможет спасти пешеходов на дорогах

Вирішальну роль тут грає швидкість зв’язку: якщо на з’єднання 3G йде близько семи-восьми секунд, то по Direct це займає менше однієї секунди.

Як працює Direct? Система не потребує посередників типу стільникової вежі, супутника, камери або радара. Новий протокол встановлює з’єднання між декількома Wi-Fi пристроями без використання роутера або хот-споту. Wi-Fi Direct може бути інтегрований з датчиками та системами оповіщення, які вже є у багатьох моделях.

Швидкості передачі даних Wi-Fi Direct засновані на стандартах 802.11b/g/n. Таким чином, пропускна здатність між автомобілем та пішоходом може становити понад 300 мегабіт за секунду. Діє Direct у радіусі близько 200 метрів.

Крім позитивних сторін, система має і ряд недоліків. До них відноситься мала поширеність нового стандарту, через що система зможе “побачити” тільки тих пішоходів та велосипедистів, які мають сучасний смартфон.