Технологія Opera Turbo у Яндекс.Браузері 1.1

8 Листопада 2012

Сегодня було запущено істотне оновлення для Яндекс.Браузеру — режим Opera Turbo, який дозволяє значно швидше завантажувати сторінки при низькій швидкості інтернет-з’єднання за рахунок того, що трафік проходить через кеширующий проксі, оптимізує картинки і стискаючий текст.

Схема роботи Opera Turbo:

  • текст html- сторінок архівується за допомогою gzip;

  • після аналізу зображень на сторінці “важкі” картинки переводяться з jpeg в WebP – формат стискування зображень, грунтований на алгоритмі стискування ключових кадрів з відеокодека VP8 і використовуючий контейнер RIFF;

  • текст, що архівується, і стислі картинки передаються користувачам по швидкому протоколу SPDY(“speedy”), який знижує час завантаження веб-сторінок і їх елементів за рахунок розставляння пріоритетів і мультиплексування передачі декількох файлів так, щоб було потрібне тільки одно з’єднання для кожного клієнта.

Технология Opera Turbo в Яндекс.Браузер 1.1

Сторінки, що відкриваються по HTTPS, робитимуть це безпосередньо, без проксі-сервера, навіть при включеному Opera Turbo, що важливо для роботи з внутрішніми мережами, поштовими сервісами і платіжними системами.

Режим Turbo в Яндекс.Браузері включається атоматически, коли швидкість з’єднання падає нижче 128 Кбит/з, і відключається, коли вона починає перевищувати 512 Кбит/с. Проте, у разі потреби користувачі і самі можуть включити/відключити Opera Turbo або вибрати в меню пункт “Повідомляти про зміну швидкості з’єднання”, що дозволяє браузеру запропонувати включення режиму Turbo при повільному з’єднанні.