Security Bulletin 2012 від “Лабораторії Касперського”

12 Грудня 2012

“Лабораторія Касперського” опублікувала статистичні відомості про розвиток загроз в 2012 році у своєму Kaspersky Security Bulletin 2012.

Дані бюлетеня були отримані за допомогою Kaspersky Security Network – однією з найважливіших технологій “Лабораторії Касперського”, що використовує “хмарну” архітектуру в персональних і корпоративних продуктах і дозволяє як оперативно виявляти нові шкідливі програми і джерела їх поширення, так і швидко реагувати на загрози, блокуючи запуск шкідливої програми на комп’ютері користувача навіть без звичайного оновлення антивірусних баз.

Згідно Kaspersky Security Bulletin 2012, цього року зріс інтерес кіберзлочинців до нових платформ, Mac OS X і Android OS, особливо до останньої: експерти “Лабораторії Касперського” розповіли, що 99% шкідливих програм для мобільних платформ, виявлюваних ними щомісячно, були націлені на Android. Також в 2012 році уперше було виявлено шкідливе ПЗ в App Store для iOS — додаток «Find and Call».

Security Bulletin 2012 от “Лаборатории Касперского”

У цьому ж році були виявлені перші мобільні ботнети, завдяки яким зловмисники отримували повний контроль над зараженими мобільними облаштуваннями Android. Крім того, підтвердилося торішнє припущення експертів “Лабораторії Касперського” : мобільні шкідливі програми стали використовуватися зловмисниками в цілях шпигунства.Також в Kaspersky Security Bulletin 2012 наводяться відомості про шкідливі програми, націлені на Mac OS, серед яких лідирує Trojan.OSX.FakeCo.a.

Кількість атак на мобільні пристрої з різними ОС змусило виробників поліпшити захист платформ. У свою чергу, антивірусна індустрія почала пропонувати свої рішення, спрямовані на захист усього спектру пристроїв, – від PC до всіляких гаджетів.

В цілому 2012 рік експерти “Лабораторії Касперського” назвали роком Java– вразливостей, аргументувавши це тим, що близько 50% атак з використанням експлойтів проходили в цього року з використанням саме Java- вразливостей, як в масових, так і в цільових атаках, а експлойти при цьому працювали не лише під PC, але і під Mac.