Project Loon від Google

17 Червня 2013

Нещодавно Google офіційно анонсувала проект Loon, призначений для того, щоб забезпечити доступом в інтернет населення всієї планети за будь-яких умов.

Проект полягає у запуску безлічі повітряних куль на сонячних батареях у стратосферу. Кулі курсуватимуть на висоті 20 км під впливом постійних та стійких стратосферних вітрів на одній паралелі зі швидкістю 8-30 км/год.

Project Loon от GoogleProject Loon от Google

Розроблені в науково-дослідній лабораторії Google[x] комп’ютерні алгоритми можуть передбачати, на якій ділянці потрібно додати кулю для забезпечення повного покриття, після чого визначається потік вітру необхідного напрямку та швидкості, і кулю запускають з тим розрахунком, щоб вітер вивів його у потрібну точку. .

Єдина комунікаційна мережа куль надасть зв’язок у всьому світі. На офіційному сайті проекту запевняють, що таким чином можна забезпечити доступом до Інтернету важкодоступні території та швидко відновити зв’язок навіть після стихійного лиха.

Project Loon от GoogleProject Loon от Google

Кожна куля оснащена радіопередавачем, що працює на частотах ISN, в діапазонах 2,4 і 5,8 ГГц., І забезпечує зв’язком ділянку діаметром близько 40 км, при цьому швидкість зв’язку можна порівняти з 3G.

На сьогоднішній день вже стартував пробний запуск 30 куль на 40-й паралелі (над Новою Зеландією).