Передача даних методом квантового шифрування

21 Листопада 2012

Багато учених зацікавлені перспективою появи квантового комп’ютера, проте нам усім доведеться почекати, перш ніж дані на наші пристрої почнуть передаватися в кубитах. Проте, квантова фізика в криптографії вже використовується, і нещодавно стався прорив, що дозволив здійснити передачу зашифрованих даних квантовим методом по оптоволоконному кабелю.
Дослідники з університетів Toshiba і Cambridge виявили, що вони можуть передавати і отримувати ключі шифрування за допомогою імпульсів квантового світла і спеціалізованого фотоприймача.

Передача данных методом квантового шифрования по уже существующим оптоволоконным линиямЩоб це стало можливим, треба створити приймач, досить чутливий, щоб прийняти фотон в ту ж мить, коли він прибуде, з точністю до однієї десятої мільярдної частки секунди. Якщо знати час прибуття фотона з такою точністю, можна перехопити і відфільтрувати квантовий потік, отримавши у результаті необхідні дані. Основною гідністю такого методу є передача секретної інформації по незахищеному каналу без ризику перехоплення. Якщо зловмисник спробує перехопити дані, не знаючи базис поляризації кожного фотона, він не зможе правильно виміряти поляризацію передаваних фотонів і отримає на виході випадковий результат. При цьому в результаті дії на квантову систему зміниться стан самої системи, і це стане сигналом про те, що дані намагалися перехопити.

Раніше також існувала можливість використати метод квантової криптографії для передачі даних, проте для цього слід було прокладати окрему оптоволоконну лінію, що було економічно недоцільним. Новий же спосіб припускає використання вже існуючих оптоволоконних ліній.

Дослідники стверджують, що використання нової технології для забезпечення безпеки фінансових мереж можливо вже незабаром. Проте, поки що новий метод квантового розподілу ключів використовується тільки в лабораторних умовах.