Microsoft презентувала Windows 10

31 Липня 2015

Компанія Microsoft почала розповсюдження Windows 10 як безкоштовне оновлення операційної системи. Знайома та проста у використанні, вона поєднує сильні сторони Windows 7 та 8, має більше вбудованих функцій безпеки, швидше запускається та відновлює роботу.

Windows 10 вже доступна в 190 країнах 111 мовами, і IT-гігант позиціонує операційну систему як універсальну Windows для всіх пристроїв, яка буде працювати на ПК, гібридних пристроях, планшетах та смартфонах. Windows 10 тестувалася 9 місяців, протягом яких Microsoft покращувала колишні та додавала нові функції, можливості та особливості.

Повернення меню “Пуск”

У Windows 10 як повернули меню “Пуск”, а й оновили його: зайві елементи видаляються, необхідні перетягуються і групуються зручності, а загальний розмір регулюється мишею. Також користувачі можуть закріплювати в меню файли з папками та потрібні програми. Ті ж, кому більше до вподоби екран “Пуск” як у 8.1., зможуть легко перейти на нього.

пуск

Cortana для ПК та планшетів

Однією з ключових особливостей Windows 10 є Сortana – віртуальний помічник, що навчається, який запам’ятовує індивідуальні уподобання користувача і дає йому корисні рекомендації, актуальні нагадування і швидкий доступ до потрібної інформації. Раніше Сortan’ою могли скористатися лише користувачі Windows Phone. Тепер віртуальний голосовий помічник доступний і на ПК, і на планшетах під керуванням Windows 10.

Cortana підтримує англійську, китайську, французьку, італійську, німецьку та іспанську мови.

кортана

Новий браузер Microsoft Edge

Абсолютно новий браузер Microsoft Edge зберігає інформацію про улюблені сайти, завантажені файли та інший завантажений контент для максимальної зручності роботи в мережі. До всіх цих даних можна отримати моментальний доступ, тому користувачам більше не доведеться згадувати, де вони зберегли свої файли. Також у Microsoft Edge користувачі можуть робити позначки або писати коментарі прямо на веб-сторінці за допомогою клавіатури або стілуса/пальця та легко ділитися ними з друзями.

майкрософт эдж

Розпізнавання зовнішності користувача

За допомогою служби Windows Hello більше не потрібно вводити пароль на веб-сайтах та програмах, які її підтримують. Тепер як пароль виступає посмішка, і пристрій дізнається свого користувача по зовнішності. Це забезпечує додаткову безпеку, зручність та навіть дружнє вітання.

распознавание внешности

Редизайн Windows Store

Оновлений Windows Store – це єдиний магазин для всіх пристроїв Windows 10. До попередніх розділів “Програми” та “Ігри” додано новий розділ “Фільми та TV”, і тепер користувачі можуть завантажити улюблені комедії та випуски телепередач. Також у Windows Store з’явився ТОП-додатків, відсортований за різними категоріями (нові платні, безкоштовні, з високим рейтингом тощо). Для більшої зручності використання програми в магазині не тільки відкриваються у віконному режимі, але й розгортаються на весь екран за допомогою нової кнопки заголовка вікна. Іконки в Windows Store зменшилися і стали квадратними.

магазин

Xbox live або застосунок Xbox

Програма Xbox для Windows 10 надає користувачам та розробникам доступ до можливостей Xbox Live як на ПК, так і на консолі Xbox One. За допомогою Game DVR користувачі можуть запам’ятовувати найяскравіші моменти ігрового процесу, змагатися з друзями по всьому світу, а також передавати ігри Потоком з консолі Xbox One на будь-який комп’ютер з Windows 10 в будинку. Ігри, розроблені під новий інтерфейс DirectX 12 для Windows 10, відрізняються покращеною графікою і більш високою швидкістю.

xbox

Snap для одночасної роботи застосунків

У Windows 10 функція Snap має додаткові можливості: тепер користувачі можуть працювати з 4 додатками одночасно, просто перетягнувши їх у кути. Таким чином, можна проходити новий рівень улюбленої гри та одночасно дивитися футбольний матч, не перемикаючись між вікнами.

много окон

Перетворення смартфона на справжній комп’ютер за допомогою Continuum

Власникам смартфонів на базі Windows 10 стала доступною функція Continuum. Завдяки цій функції користувачі зможуть керувати програмами свого смартфона за допомогою клавіатури та миші у повноекранному режимі, просто підключивши мобільний пристрій до комп’ютера. Також із Continuum’ом користувачі можуть відповідати на телефонний дзвінок, не припиняючи роботу з програмою.

взаимодействие с телефонами

Протягом року з моменту виходу системи користувачі зможуть безкоштовно оновитись до Windows 10 на будь-якому пристрої під керуванням офіційних версій Windows 7, 8, 8.1 та Windows Phone 8.1. Інші бажаючі перейти на “десятку” зможуть зробити це, купивши Home Edition або ж приєднавшись до програми Windows Insider.

Компанія Microsoft планує оновлювати та вдосконалити Windows 10 для того, щоб взаємодія з персональним комп’ютером або мобільним пристроєм була ще більш комфортною. Крім того, компанія заявила про перехід на бізнес-модель SaaS. Це означає, що тепер найновіші оновлення, актуальні налаштування безпеки та сервіси будуть встановлюватися в автоматичному режимі.