Magento Develop: хто це, чим займається та які навички потрібні для старту

6 Лютого 2023

Сьогодні багато інтернет-магазинів створюється за допомогою Magento. Це одна з найбільш популярних платформ у eCommerce. Тож професія Magento Developer — це дійсно перспективний напрямок для старту в IT. Найголовніше про цей напрям розповідає Ігор Шатило, Lead Backend Developer у NIX.

Хто такий Magento розробник

Чим займається Magento-розробник

 

Magento Developer — це фахівець, який розробляє інтернет-магазини будь-якого типу на основі платформи Magento. Це CMS-система, яка дозволяє створювати і комбінувати функціонал онлайн-магазинів та блогів. Завдяки цьому користувачі можуть знайомитися з товарами, оформлювати замовлення, читати описи продуктів.

Magento-розробник комплексно підходить до проєктів. Передусім він визначає необхідність тих чи інших функцій. Наприклад, часто треба не просто продавати товари на сайті, але й поєднувати позиції з наявними на складі. Це позначається на підході до всієї розробки. Система має надсилати дані на зовнішній сервіс та отримувати їх звідти. Про інтеграцію з програмним забезпеченням складу має подумати Magento Developer — хто це зробить, як не він?

Також фахівець оцінює серверні потужності провайдера. Magento — це потужна система, яка потребує ресурсів для зберігання та обробки даних. На дешевому хостингу вона не буде швидкою.

Під час створення інтернет-магазину може з’явитись потреба в інтеграції з різними сервісами. Наприклад, потрібно об’єднати ПЗ онлайн- та офлайн-магазинів, складу та системи обліку товарів. І Magento це все дозволить оптимально налаштувати. Весь процес оновлення товарів відбуватиметься одночасно як на складі, так і в  онлайні.

Що потрібно для старту в професії Magento Developer

 

Насамперед розуміння об’єктно-орієнтованого програмування та мови PHP. Треба знати її синтаксис, функції для обробки масивів, алгоритми роботи з даними. Також знадобляться навички роботи з базою даних MySQL та розуміння принципів пошукової системи ElasticSearch. Це все знадобиться для кастомізації функцій та створення модулів. Аби краще розуміти роботу платформи «під капотом», варто знати способи генерації коду і принципи формування запиту від клієнта до CMS.

Magento — це не лише про бекенд. Розробник має знатися і на фронтенді. Часто треба доносити фронтенд-розробникам, як збирати та завантажувати файли, щоб усе відображалось на сайті, як задумано. Знання HTML допоможуть створювати якісну верстку сайтів, а навички JavaScript зроблять ваш маркетплейс гарним та інтерактивним.

Як розвиватися Magento-розробнику

 

Щоб працювати з досвідченими колегами на одному рівні, недостатньо подивитися відео на кшталт «Як вивчити Magento за тиждень». Magento як IT-напрям — це структуровані, об’ємні знання. Тож моя вам порада: дивіться відео, читайте книги, статті або профільні блоги та обов’язково закріплюйте теорію на практиці.

Головне — ніколи не зупиняйтесь! Особисто я регулярно виділяю час на навчання. Дивлюсь такі YouTube-канали, як IWD Agency, Max Pronko, Laravel Daily, Sergey Nemchinskiy, Traversy Media. Там можна дізнатися багато цікавих рішень і потім спробувати їх у роботі. А поки навчаєтесь, ще один варіант попрактикуватися — створити свій невеличкий проєкт і підтримувати його на GitHub.