iOS-розробник: хто це, чим займається та як ним стати

27 Грудня 2022

Усе більше початківців в IT обирають для вивчення напрям розробки під iOS. І така прихильність очевидна. Адже щороку оновлюються та виходять нові продукти від Apple. Однак не всі повноцінно уявляють, чим займається iOS Developer та які навички потрібні фахівцю, щоб стати успішним у цьому напрямку. iOS Department Tech Lead Євгенія Бондар готова розповісти про все.

iOS Розробник 

Чим займається iOS-розробник

 

Основне завдання iOS-розробника — створювати функціональні, зручні та стабільно працюючі застосунки. Ринок iOS-продуктів постійно зростає і починає охоплювати все більше сфер діяльності. Через смартфон ви можете вимкнули праску перед виходом із дому, переконатися, що ваша дитина дісталася до школи або порозумітися з таксистом, який не володіє англійською. Саме такі застосунки створюють iOS-розробники. Ми не просто пишемо код. Наша ціль глобальніша — зробити рутинні справи простішим, а в ідеалі — урізноманітнити користувацький досвід.

Серед інших задач iOS-розробника слід згадати інтеграцію застосунку з локальною базою даних та сервером. Щоразу тут може бути своя специфіка. До прикладу, візьмемо інтерфейс застосунку. Фахівець повинен вміти «читати» макет дизайнерів. Він має розуміти шляхи реалізації візуальної ідеї, щоб кінцевий продукт не лише виглядав гарно, але й був зручним і зрозумілим на екрані будь-якого гаджета.

Досвідчений iOS-розробник ще й виявляє бізнес-цілі клієнта, організовує роботу команди, тестує можливості розробки та багато іншого. Усе залежить від амбіцій фахівця. Якщо перерахувати всі кар’єрні можливості для iOS Developer, опис їх буде довгим. Спеціаліст може стати Full Stack — універсальним розробником. Тобто працювати не лише з фронтендом, а й бекендом. Це невидима для користувача частина застосунку. А можна піти менеджерським шляхом — в аналіз проєктів, консалтинг і т.п.

Які навички потрібні iOS Developer: опис софт та хард скілів

 

Команда розробки має одну спільну мету — створити і випустити у світ крутий застосунок. Тому чи не найголовнішим вмінням для iOS-розробника є комунікабельність. Знаходити спільну мову з колегами треба весь час. Наприклад, із розробником сервер-сайду порозумітися під час вибору API-протоколу. А з клієнтом — при обговоренні правил AppStore, коли придуману ним фічу неможливо реалізувати через обмеження Apple. І це варто вміти правильно і коректно донести замовнику.

В Apple постійно створюють щось нове, тільки і встигай вивчати. Тому ще одна важлива особиста риса iOS-розробника — бажання навчатися. Фахівцю завжди буде, з чим попрактикуватися і що вдосконалити у розробці.

Серед хард скілів основне — це освіта, яку здобув iOS-розробник. Хто це? Найчастіше це володар диплому технічного напряму, на кшталт комп’ютерних наук або мехмату. Цей бекграунд дає м’який старт кар’єри. У мене було саме так. Але у нас в команді багато  iOS-розробників і з нетехнічною освітою. Свого часу вони вирішили кардинально змінити сферу діяльності — і досягли успіху в NIX. Починали з IT-курсів чи самостійно проходили онлайн-програми для початківців. Тут усе вирішує мотивація. Якщо маєте сильне бажання стати експертом в iOS-розробці, то потрібні матеріали знайдуться.

Після старту опис розвитку iOS Developer включає два пункти: досвід і спільноту. Раджу підписатися на новини в профільних пабліках. Також не втрачайте нагоди спілкуватися з колегами з інших компаній під час івентів. Якщо вже достатньо розбираєтесь у певній темі, спробуйте себе в ролі спікера. Наприклад, Ніксові експерти діляться досвідом одне з одним та з іншими фахівцями на IT-конференції NIXMultiConf. Такий неформальний нетворкінг — те, що треба, аби з користю провести час.

З чого почати навчання на iOS-розробника

 

База для старту роботи iOS-розробника — об’єктоорієнтоване програмування та розуміння алгоритмів. Наступний крок — вивчити мову програмування. В ідеалі це має бути Swift. Втім, початківцю буде достатньо опанувати будь-яку високорівневу мову. А навички роботи зі Swift можна отримати вже на практиці.

Також стануть у нагоді знання JavaScript, зокрема фреймворку React Native. Він призначений для кросплатформної розробки і дозволить створювати застосунки і для мобільної ОС від Apple.

Сьогодні способів стати iOS-розробником безліч. Який би шлях ви не обрали, основне — це мотивація вчитися і не зупинятися на досягнутому. Тому якщо запитаєте в мене: хто це, iOS-розробник — то я відповім просто: людина, яка щиро горить своєю справою.