Експериментальна камера “бачить” мільярд пікселів

22 Червня 2012

В Університеті Дьюка в США вчені розробили надчутливу камеру – Aware-2. З її допомогою можна наблизити знімок настільки, щоб на ньому можна було розглянути навіть найдрібніші деталі. Якщо порівняти з найпросунутішими “дзеркалками”, то ця експериментальна камера “захоплює” в 30 разів більше даних.

Экспериментальная камера "видит" миллиард пикселей

Як стверджують розробники, якщо на сучасних апаратах можна робити фотографії, на яких можна нарахувати максимум кілька десятків мільйонів пікселів, то Aware-2 “вміщує” у відео та знімки цілий мільярд.

Розробку Aware-2 фінансує Агентство з перспективних оборонних науково-дослідних розробок (DARPA) при Пентагоні. На проект виділено 25 мільйонів доларів. У майбутньому цю технологію планують використовувати військові для повітряного чи наземного спостереження.

В Aware-2 встановлено близько ста мікрокамер, кожна з яких має фотоматрицю 14-мп.

Поки що камера знаходиться на стадії раннього прототипу. У своєму нинішньому вигляді вона важить понад 45 кілограм, займає місце двох мікрохвильових печей і потребує охолоджувальної системи. На зйомку та запис на диск однієї фотографії потрібно 18 секунд. Поки що Aware-2 вміє робити тільки чорно-білі знімки.

У майбутньому дослідники планують випустити кольорову 10-гігапіксельну версію камери, після чого приступити до створення пристрою з 50-гп матрицею.

Очікується, що перший промисловий зразок Aware-2 з’явиться у 2013 році. Проте має пройти ще кілька років, перш ніж гігапіксельні камери стануть доступні споживачам.