Apple представила iOS 7 та інші новинки

11 Червня 2013

Вчора на конференції WWDC у Сан-Франциско Apple презентувала кілька новинок, серед яких удосконалені MacBook Air та Mac Pro, нові версії операційних систем iOS 7 та Mac OS X 10.9 Mavericks, оновлення в iCloud та iWorks та новий сервіс Apple – iTunes Radio.

MacBook Air та Mac Pro

Нові ноутбуки Air зовні нічим не відрізняються від своїх попередників, зате тепер вони можуть похвалитися більш потужними процесорами з сучасною інтегрованою графікою. Як запевняють представники Apple, завдяки цьому продуктивність ноутбуків зросла на 40%.

Як і раніше, на MacBook Air встановлений Retina-дисплей, проте тепер роздільна здатність екрана у моделей з 13-дюймовими дисплеями буде більше – 1440х900 пікселів. Також MacBook Air отримав новий WiFi 802.11ас, сумісний із колишніми версіями.

Apple WWDC 2013

Лептопи Mac Pro отримали нові, витонченіші дизайнерські корпуси. При цьому Apple заявила, що тепер Mac Pro будуть збиратися тільки в США. Нові Mac Pro працюють на базі останнього покоління Xeon, підтримують технологію Thunderbolt 2 та використовують швидкісні сховища на базі PCIe. Також ці ноутбуки можуть передавати новий формат відео 4K, а їхня відеосистема підтримує до трьох дисплеїв ультрависокої роздільної здатності 4К.

Mac OS X 10.9 Mavericks

У роботі над новою ОС розробники Apple приділили особливу увагу енергоефективності. Нові версії програм працюють значно швидше, але при цьому споживають набагато менше електроенергії. Нова функція Timer Coalescing спрямована на зниження завантаження процесора та збільшення часу роботи від акумулятора. Нова версія Safari отримала можливість інтеграції з Twitter та LinkedIn, а Calendar та Apple Maps – з Facebook.

Apple WWDC 2013

Крім того, Mac OS X 10.9 Mavericks пропонує користувачеві: фонове оновлення додатків, iBook для комп’ютерів і ноутбуків, удосконалений Finder, в який були додані функції присвоєння міток окремим файлам і відкриття декількох вікон у різних вкладках, App Nap, що заморожує неактивні програми, щоб знизити споживання електроенергії. Тих, хто працює з кількома моніторами, потішить нова можливість розподілу функцій та контенту між дисплеями.

iOS 7.0

iOS 7.0 стала найбільшою зміною за всю історію iPhone. У дизайні інтерфейсу розробники відмовилися від тривимірного дизайну на користь двомірного, прибрали глянець, залишили об’ємні елементи всього в декількох додатках і створили анімовані іконки. Тепер іконки програм можна групувати в папки та створювати вкладки. Крім того, система оповіщень нової ОС працює не тільки на активних, але і на закритих додатках.

Тим не менш, розробники iOS 7.0 не обмежилися лише інтерфейсом. Також було створено новий механізм мультизадачності, що знижує навантаження на апаратну частину гаджета.

Оновлений Safari здатний на більше: панель з кнопками забирається вниз при прокручуванні, адресний рядок став “розумним” і шукає збіги в історії та закладках, а кількість вкладок тепер не обмежена 8.

У сьомій версії ОС Siri стала розумнішою. Тепер до неї інтегровані Twitter, Вікіпедія та пошукова машина Bing. Крім того, з’явилася можливість обирати між жіночим та чоловічим голосом Siri. Також передбачена інтеграція Siri в бортовий комп’ютер автомобіля – вже 16 виробників погодилися підтримати iOS до 2014 року, у тому числі Mercedes-Benz, Shevrolet, Honda, Hyundai, Kia, Nissan, Opel, Audi, BMW, Chrysler, Jaguar, Land Rover, Toyota та деякі інші.

Apple WWDC 2013

Приємною новиною для всіх власників ноутбуків, десктопів Apple і iPhone стала поява в iOS 7.0 нової програми Air Drop, що дозволяє через Wi-Fi обмінюватися файлами між Mac OS X та iOS.

iTunes Radio

Apple запропонувала новий інтелектуальний сервіс iTunes Radio, інтегрований у музичний плеєр. iTunes Radio зможе пропонувати користувачеві композиції зі своєї колекції на підставі того, що він слухає в iTunes. На жаль, поки що цей сервіс буде доступний тільки в США.

iCloud та iWork

В оновленій версії iCloud з’явилася система Keychains, що дозволяє зберігати логіни та паролі від різних веб-сервісів, а також дані банківських карток та паролі від бездротових мереж у зашифрованому вигляді.

Хмарна версія iWork працюватиме у браузерах Safari, Chrome та Internet Explorer.

При цьому iWork дозволяє спільну роботу над документами, таблицями та презентаціями, у тому числі над документами, створеними в програмах MS Office.