29 днів з Android

29 Червня 2012

Після 4 років з iPhone, я прожив 29 днів з телефоном на Android, а якщо конкретніше – з HTC One X. Чому я звертаю увагу саме на 29 днів? Тому що у мене є тільки 30 днів після купівлі, щоб повернути його назад в AT&T, якщо мені не сподобається. Так що, якщо я вирішу повернутися до iPhone, то це станеться завтра.

29 дней с AndroidПісля 4 років з iPhone, я прожив 29 днів з телефоном на Android, а якщо конкретніше – з HTC One X. Чому я звертаю увагу саме на 29 днів? Тому що у мене є тільки 30 днів після купівлі, щоб повернути його назад в AT&T, якщо мені не сподобається. Так що, якщо я вирішу повернутися до iPhone, то це станеться завтра.

Продовжу розповідь і відразу розкрию карти – HTC One X залишиться зі мною. Якщо вам цікаво чому, читайте до кінця. Якщо ж ні, то це можна зрозуміти і я радий, що ви не згаєте час даремно. Тому що, чесно кажучи, цей пост вийшов трохи більше, чим я планував.

У цій статті я намагався пояснити, чому саме цей телефон походить мені краще всього, а не про те, чому Android краще iOS. Я все ще фанат Apple(незважаючи на деякі спірні рішення в iOS6) і користуватимуся своїм iPad ще як мінімум декілька років. Просто я фанат Apple, який виявив( і був приємно здивований), що Android може запропонувати більше корисних для мене функцій.

Чому я вирішив змінити телефон?

Пару місяців багато хто хотів дочекатися і побачити, що для нас готує Apple з новим iPhone, але більшій частині користувачів дуже придивився саме HTC One X. Я думаю, насправді, корені тягнуться ще далі – до моменту, коли була представлена Ice Cream Sandwich. А оскільки я не вважаю себе(повністю) відданим одному конкретному бренду або платформі, то постійно стежу за появою технічних новинок і ICS мене дуже вразила. Здавалося, що Android ось-ось досягне того ж рівня стабільності і зручності, що і iPhone. Але я не купився на це, тому що все більше за андроїдних телефони виходять з Android 2.3.

І ще дуже може бути, що iOS мені просто набридла. Хоч вона і прекрасна, і надійна, але в ній практично нічого не мінялося за останні декілька років. Зміни в нотифікації iOS5 були прийняті привітно, але не було нічого такого, що б я використав ще з часів зламаної iOS4. Не коштує це сприймати як критику на адресу iOS, адже ця стратегія відмінно працює для Apple. Ось тільки мене це усе не надихало, і я пустився на пошуки нового. Спочатку я трохи погрався з WP7, який по-своєму досить не поганий, але без солідної екосистеми мені не підходив. Крім того, після сетчаточного дисплея на iPhone 4 і iPad, було важко навіть уявити, що можна зробити такий крок назад в дозволі, навіть з чимось настільки розкішним як Lumia 900.

Знайомство з HTC One X

Не можу точно згадати, коли я уперше помітив HTC One X. Це було приблизно під час виставки CES, але все, що я знав напевно – це що після прочитання огляду на The Verge уся моя увага була прикована до HTC One X. Якість складання здавалася майже такою ж, як і в моєму iPhone 4(який почав трохи деренчати в районі камери, не кажучи вже про сильно перебільшену, але все таки існуючій проблемі з прийомом), тоді як екран і камера були кращі, а час роботи батареї – вище за середній. Це три основні технічні моменти, які я оцінюю в телефонах. Загалом, можу сказати, що Apple випускає якісні телефони, але в даному випадку, HTC був значно кращий відносно дизайну. Цим він трохи нагадує Lumia 900. Пам’ятаю, як говорив усім: “Якби це був iPhone 5, він би вже був моїм”.

Після довгих пошуків рідної душі я вирішив, що якщо вже не можу дочекатися презентації нового iPhone, то варто хоч би почекати нового ПО для iPhone. Дивлячись на дату публікації цього поста, ви напевно вже зрозуміли, що навіть цей мій план провалився. Проте, я спеціально вибрав саме цей час для купівлі, щоб у мене була можливість повернути телефон після WWDC(всесвітня конференція розробників на платформі Apple). Трохи більше місяця тому я почав переносити екосистеми – завантажив усю свою музику з iTunes на Google Music. Більшість інших сервісів, якими я регулярно користувався, вже були мультиплатформеними, окрім деяких виключень, таких як iCloud, Reminders і iMessage.

Виходить, що Apple практично власноручно змусили мене до цього. Тоді я вже точно вирішив, що куплю One X і це було тільки питання часу. Потім я прочитав в статті на the Verge, що партії One X затримали на митниці через судові розгляди Apple та HTC. Не маючи анінайменшого уявлення про те, коли це дозволиться, я швиденько став обдзвонювати магазини AT&T і дізнався, що в найближчому з них все ще є в наявності модель з білим корпусом. У результаті через дві години після прочитання статті я став офіційним власником Android.

Перше враження

Я приблизно знав чого чекати, коли отримав телефон на руки. Провівши багато часу вивчаючи чужі телефони на Android, я швидко освоївся зі своїм. Розібратися в інтерфейсі було ні складніше, ні легше, ніж в iOS. Перед цим я пару разів заглядав в магазин AT&T, погратися з моделлю на прилавку, а останні декілька днів провів на форумі XDA, читаючи теми про розробку. У результаті у мене залишалися тільки два питання:

  1. Як сильно вплине проблема з багатозадачністю на моє повсякденне життя?
  2. Чи можу я впоратися з такою великою різницею у розмірі екранів?

Я швидко знайшов відповіді:

  1. Трохи.
  2. Звичайно.

Дуже може бути, що підхід до багатозадачності в One X не хвилює мене тому, що я перейшов з iOS, хоча я не зовсім упевнений, але в цілому, поки що істотних розчарувань не було. Slacker Radio не завжди добре працює у фоновому режимі, але цілком можливо, що просто додаток написаний не дуже вдало. Хоча після ряду недавніх поліпшень проблем стало набагато менше

Що стосується екрану, я однозначно переходжу в клуб любителів великих екранів. Пройшло зовсім небагато часу, щоб з людини готового посміятися над екраном розміром з блокнот, я перетворився на того, хто розуміє, чому інші можуть цінувати такий екран.

Що мені подобається в Android?

Я міг би присвятити цілий пост всьому, що я полюбив в Android, але я постараюся викласти все як можна коротше. Найбільша перевага для мене зводиться до налаштувань і прозорості(зараз поясню).

Якщо ви користувалися і iOS, і Android, то знаєте що я маю на увазі під налаштуваннями. Ось приміром, мені подобаються віджети, я люблю, щоб був швидкий доступ до 10 різних застосувань з екрану блокування і просто обожнюю beta версію SwiftKey 3.

Оскільки я прийшов зі світу iPhone, я звик до деякої свободи в налаштуваннях, але багато налаштувань, доступних в Android, такі як живі шпалери, віджети, анімації тим Springboard, Winterboard, Summerboard і так далі, роблять iOS нестабільнішою.

Стокові iOS зазвичай надійніші, ніж стокові Android, але зламані iOS після сильної модифікації у більшості працюють не так стабільно як стокові. Кінець кінцем, з серйозних модифікацій я залишив на моєму iPhone 4 тільки Intelliscreen X і Sprintomize. Їх двох цілком вистачало, щоб змусити телефон помітно гальмувати. Крім того, він постійно перезавантажувався. Врешті-решт, кожна зміна, яку я вносив в iOS, здавалася черговою авантюрою. Ось такий ланцюжок я склав, орієнтуючись на працездатність пристроїв:

Stock iOS > Stock ICS >зламаний ICS > зламаний iOS

Android Screenshot

На цьому зображенні є ряд речей, які можливі тільки на зламаному iPhone, і навіть після цього, система може працювати дуже нестабільно. На цьому скриншоті ми бачимо:

  1. іконки повідомлень від додатків в рядку стану(дивися іконки пошти і facebook).
  2. Системні іконки в рядку стану(включений USB, режим вібрації і тому подібне).
  3. 7 додатків в доці, де досить екранного місця щоб їх все розмістити. Крім того, є можливість прокрутки.
  4. Постійний доступ до поточних погодних умов.
  5. Доступ в один клік до перемикачів WiFi, Bluetooth і яскравості.
  6. Доступ в один клік до функцій, таким як використання спалаху камери як ліхтарика.

Отже, прозорість. З якоїсь причини, це найбільше здивувало мене в Android – можливо лише тому, що я б ніколи не подумав про неї, поки не почав щодня використати. iPhone – це чорний ящик, як технічно, так і програмно. З Android же мені навпаки завжди здавалося, що я знаю що він робить, завдяки комбінації вбудованої(і фантастичною) батареї, інструментам управління даними і додаткам сторонніх розробників, таким як CPU Spy і BetterBatteryStats. Вони допомагають мені відстежувати, як впливають зміни в налаштуваннях, які я вніс, на продуктивність і роботу батареї. Звичайно, ви можете подумати, що це не важливо для тих, хто нічого не міняє в системі, і ви будете праві, але саме цим мене Android притягає більше, ніж зламаний iOS.

Прозорість згодиться не лише тим, хто схиблений на техніці також як і я. Розпочнемо з того, що рядок стану в Android набагато кращий, ніж в iOS. Кожне застосування має власну іконку для повідомлень, так що я можу з одного погляду дізнатися, що відбувається. Телефон в режимі “Без звуку”? Є така іконка. Додаток або сервіс синхронізується у фоновому режимі? І така іконка теж є. У iOS же навпаки – одна загальна іконка “location services”, і коли вона з’являється, це може означати практично що завгодно. В якості відступу скажу, що більший розмір екрану в One X теж має значення, адже в нім відмінно поміщається рядок стану. У iOS вона мені завжди здавалася занадто маленькою.

Кольорове рішення повідомлень – ще один пункт, по якому Android випереджає iOS. Мені подобається, що “поточні” і “стандартні” повідомлення різного кольору – це ще один плюс до прозорості і функціональності. До того ж прибрати повідомлення таким чином набагато простіше, ніж в iOS. Один клік – повідомлення пропало. Або ж, якщо вам завгодно, один клік – і усі повідомлення пропали. Це може здатися незначним(і я це розумію), але видалення повідомлень в iOS, особливо на маленькому екрані iPhone вас тільки розладнає. Цілих два кліки, і те якщо вам повезе точно потрапити по кнопці “Х”, – і це тільки на один додаток.

Врешті-решт, спливаючі повідомлення “тости” в Android – це ще один спосіб для ОС підтримувати зв’язок з користувачем. В якості простого прикладу – якщо я заводжу будильник, я отримую повідомлення про те, що він продзвене через Х годинника. Знову ж таки, ця не найважливіша властивість, щоб оцінювати по ньому платформу, але для таких незграбних як я, а я неодноразово заводив будильник на вечір замість ранку, дуже приємно мати моментальний зворотний зв’язок.

Є і інші, очевидні приклади – можливість вибирати файлову систему і настроювати світлові повідомлення. В цілому, Android більше товариський, а для мене це важливо. Зрозуміло, що жодна з цих причин не змусить вийти і купити телефон. Це просто специфічні, особисті приклади пояснюють, чому Android підходить мені більше, ніж iPhone.

Чого мені бракує з iPhone?

Дивно, але практично нічого. І я говорю це без краплі злості або сарказму. Я виправдано чекав, що скучатиму за моєму iPhone 4… Шанси на те, що One X доведеться повернути, я оцінював в 50/50. Мене ніколи не вражали телефони з Android і я завжди говорив, що ціную стабільність і надійність більше, ніж усе інше, коли приходив час купувати телефон.

До One X я був упевнений, що перший пристрій на Android, який я куплю, буде планшет. Перш ніж мені довелося покористуватися обома системами в повсякденному житті, я стверджував, що Android краще робить ОС для планшетів, тоді як iOS – для телефонів, адже найголовніше якість для телефону – це надійність. Тепер моя думка змінилася – Android і WP 7 швидше отримують інформацію через віджети і Live Tiles соответсвенно, а для мене це найважливіша функція після звичайного спілкування. З іншого боку, планшети я зазвичай використовую, коли мені треба сконцентруватися на одному конкретному завданні(наприклад, написати чернетку для цього поста або проглянути Google Reader). Мені не особливо потрібні віджети або Live Tiles в планшетній ОС, тому що я ніколи не дістаю планшет з кишені і не перевіряю погоду і не оновлюю Facebook. Це не до того, що вони даремні, просто я вважаю, що для планшетів це зайве. Це не означає, що я проти панелі інструментів в моєму iPad.

Так чого ж мені дійсно бракує? Конкретних сторонніх додатків. У Android немає додатка для Twitter, який би хоч трішки нагадував за якістю Tweetbot. Додаток для Google Reader непоганий, але до Reeder теж не дотягує. У більшості своїй додатки, якими я користувався на iOS, на такому ж рівні і на Android. Розповідають страшні історії про додаток Facebook для Android, але на мою думку, воно працює також або навіть краще, ніж його iOS версія на моєму iPhone 4. Деякі застосування дійсно більше функціональні, наприклад у Dropbox з’явилася можливість автоматично завантажувати картинки у фоновому режимі, не запускаючи саме застосування. Також приємно було побачити, як тісно взаємодіють один з одним додатка на Android. Мені не потрібний більше безглуздий Bookmarklet Hack тільки для того, щоб зберегти веб сторінку.

Я думав, що скучатиму за App Store, але Google Play(назва все ж безглузда) теж виявився зручним в навігації і сподобався мені навіть більше, ніж App Store. Здорово, що можна встановлювати додатки прямо з браузеру, а “root-only” застосування відображаються разом з усіма іншими. Це означає, що не треба переривати інші магазини додатків, тільки тому, що ви хочете отримати щось таке, що не є “офіційно схваленим”

Мені бракує доповнень від сторонніх виробників. Насправді, я все ще щодня користуюся iPhone 4, тому що в нім є ANT+ пульсометр і ANT+iPhone dongle, щоб стежити за роботою серця під час тренувань. На сьогоднішній момент, у Android немає еквівалентів для цих додатків.

Ще мені бракує деяких аспектів екосистеми iOS. Насправді, найбільше я боявся відмовитися від цієї екосистеми, але виявилось, що я зовсім і не був до неї прив’язаний. Cloud – це відмінний спосіб зберігати додатки на синхронізованих пристроях з iOS, а в Photo Stream зручно показувати зображення на iPad, зняті на iPhone(хоча Dropbox якоюсь мірою цю проблему вирішує). Я сумую за Reminders, що безболісно синхронізується між телефоном і планшетом. Пробував декілька сторонніх крос-платформних нагадувань, таких як Astrid і Any.do, але жодна з них не вселила довіри настільки, щоб потрапити в регулярне користування. Врешті-решт, я просто створив новий Google календар для завдань і він відмінно справляється. У нім немає географічно прив’язаних напоминалок, але я ними все одно майже ніколи не користуюся. Приємно було мати в наявності iMessage, але не у усіх з моїх знайомих iPhone і набагато більше ми спілкуємося через Google Talk. Крім того, якщо бути зовсім чесним, я розчарувався в iMessage, тому що працювало це застосування тільки іноді. Досить часто мої повідомлення вирушали як sms через проблеми в мережі, а коли повідомлення iMessage, відправлені на мій телефонний номер відділялися від відправлених на мій Apple ID, було дуже неприємно.

У будь-якому разі WWDC не особливо вплинула на мене. Я сподівався на краще, але Apple знову загралися в догонялки… Хтось навіть саркастично пожартував про те, що це “iOS 5S” і було складно не погодитися. Я був невдоволений побачити, що нова геонавигація зникла з мого всемогутнього iPhone 4. Якщо бути чесним, ще збираючись на конференцію, я знав, що мені треба побачити значні зміни в ОС, щоб я наважився до неї повернутися, але я також знав, що цього чекати не варто. У Apple справи йдуть добре і вони не стануть, щось міняти заради таких саморобкіних, як я.

І нарешті, я нудьгуватиму за системою підтримки Apple. Можете говорити що завгодно про компанію, але мій особистий досвід показав, що їх підтримка, за умови, що до вас можна доїхати з магазину Apple, одна з кращих.

Висновок

Одже, що ж я виніс з усього цього? По-перше, я зрозумів, що неправильно судити про продукт до тих пір, поки ви ним не користувалися. Це я повинен був зрозуміти ще рік тому, коли назвав iPad нічим іншим як “велетенським iPhod Touch”, а через пару місяців купив його(і досі нескінченно радий). Я знав, що Android можна настроювати, але ніколи толком не розумів усіх можливостей, поки не придбав його собі.

Я дізнався, що не дивлячись на те, що говорять деякі люди, Android пройшов довгий шлях і ICS нарешті досяг рівня стабільності стокового iOS. Ще виявилось, що Кріс Зіглер був прав, був правий, тоді в грудні… Якби хтось запитав мене який телефон купити, я б сказав iPhone, з тих же причин, про які він розповідав набагато красномовніше, ніж я коли-небудь зміг би. Звичайно, якщо на мене трохи натиснути, я буду тільки радий висловити усі свої почуття про One X. Але тут ми підійшли до фінальної точки.

Я зрозумів, що iOS – така, як цього хочуть в Apple, а Android, добре це або погано, буде такий, якою її зробите ви. За ці 29 днів:

  1. Отримав рутовий доступ до телефону.
  2. Скоротив число головних екранів з множиною віджетів і ярликів додатків спочатку з дев’яти до п’яти, а у результаті до трьох з одним віджетом на кожному і налагодженим екраном блокування, повністю заповненим часто використовуваними додатками.
  3. Встановив Titanitum Backup і вручну обмежив роботу ПЗ, що вимагає надто багато ресурсів і інших невживаних сервісів в Sense.
  4. Самостійно розблоковував завантажувач ОС, ризикуючи зламати телефон.
  5. Встановив кастомні інструменти відновлення.
  6. Встановив пару кастомних ROM (CleanROM Lite 1.1 і CleanROM DE 2.3).
  7. Встановив нове радіо.

Чи можу я сказати, був би я також щасливий з Android, якщо б не пройшов через це усе? Не знаю. Стоковий Sense, який у мене вже близько місяця, був досить непоганий, але він все одно не працював так гладко, як мій сьогоднішній ROM. Я б, напевно, все ще тримався за One X, хіба тільки із-за технічних характеристик, але більше б переживав через таке рішення.

Чи хвилююся я, що мій телефон може не побачити Jelly Bean або Key Lime Pie? Може тільки трохи, але на даний момент немає більше нічого такого, що б мені ще хотілося від нього отримати. І як любитель техніки, я вже з нетерпінням чекаю світлого майбутнього для цього пристрою. У нім досить можливостей, навіть без кастомних ROM, так що повинно пройти деякий час, щоб мені знову стало нудно. Я завжди можу знайти новий спосіб змішати все і настроїти під мої потреби. Раз ми заговорили про кастомні ROM,(які напрочуд легко встановлювати), з ними відкривається справжній новий світ, який я жадаю досліджувати. Щодня я почуваю себе так, ніби дізнаюся щось нове, наприклад, виявилось, що я можу зробити так, щоб ярлик для додатка Foursquare в доці вів прямо на сторінку “check in”, замість того, щоб запускатися з будь-якої сторінки, як це було раніше. Оскільки 99% випадків, коли я відкриваю додаток, я роблю це для того, щоб відзначитися в десь.

Крім того, мій iPhone 4 теж залишається при мені. Днями я розблоковував його через AT&T і він все ще частина мого життя. Є в цьому якась невелика розрада, коли ти знаєш, що що б не сталося з твоїм One X, у тебе на підхопленні все ще є відмінний пристрій.

Ну і нарешті, я зрозумів, що за часів нового iPad, відмінних пристроїв на Android, таких як HTC One X, нового MacBook Pro, прийдешніх Windows 8,(і ймовірно) Windows 8 Phone, нового покоління iPhone і так далі просто чудесно бути таким фанатом гаджетів як я, і не важливо, що ви виберете – помилитися дуже складно.

Ну, звичайно, якщо це не Blackberry.

Оригінал статті

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *