Тільки вам і тільки по секрету… про конференцію Microsoft SWIT 2012

25 Квітня 2012

Только вам и только по секрету... о конференции Microsoft SWIT 2012Вступна репліка

Конференція проходила у Києві 22-23 березня. Серед ІТ-директорів, архітекторів ІТ-систем та інших розробників програмного забезпечення на конференції Microsoft SWIT-2012 були і наші .NET-експерти. Саме вони й розповіли нам про цю конференцію та свої враження від цього івента.

По свіжих слідах конференції
Протягом двох днів наші хлопчаки слухали доповіді за напрямками: «Все про Windows 8», «Хмарні обчислення» та «Розробка додатків». Загальне враження про конференцію, як не дивно, у всіх склалося однакове. Ціль конференції була явно рекламного характеру.
«Microsoft вирішили добре пропіарити свої нові операційні системи Windows 8 і Windows Phone 7. Всіляко намагалися переконати, що це вигідно і цим потрібно займатися» (Льоша, .net-розробник, досвід роботи – 2 роки). «Намагалися привернути увагу розробників доповідями про можливість гарного заробітку шляхом розробки цікавих програм для Windows 8» (Женя, .net-розробник, досвід роботи – 2 роки).

А зараз трохи про організацію. Організація конференції включала ситний обід, кава-брейк і вечерю. Плюс до всього був вільний вихід в інтернет та захоплюючі програми.
Ось тільки в Kinect пограти хлопцям так і не вдалося через безліч бажаючих прикласти до цієї гри руку. На щастя, це їх не засмутило
«Ми не дуже засмучувалися з цього приводу =) Хотіли використати можливість побувати на конференції такого масштабу на всі 100%… а в ігри, гадаю, ми ще встигнемо пограти» (Женя, .net-розробник, досвід роботи – 2 роки).

Только вам и только по секрету... о конференции Microsoft SWIT 2012Только вам и только по секрету... о конференции Microsoft SWIT 2012
Це, звичайно ж, позитивні моменти конференції і дякую за це Майкрософту, але не обійшлося і тут без ложки дьогтю.

МайкроЛяп 1
Тісно було на конференції. Приблизно 800 чоловік і невелике приміщення створювало ефект метушні та плутанини. З цього приводу учасники трохи обурювалися і трохи нервували. А організатори постійно виправдовувалися, мовляв, ми не думали, що сюди стільки людей приїде. Ця досить цікава ситуація загнала нас у глухий кут. Якщо реєстрація була попередня, а участь платна, то як організатори могли не знати, яка кількість людей буде присутня на конференції =)?

Про організацію начебто все сказала. Тепер можна і до Windows 8 повернутися.

Про цілі
Які ж цілі мали наші хлопці, поїхавши на цю конференцію, і що з почутого їм сподобалося найбільше.

Только вам и только по секрету... о конференции Microsoft SWIT 2012«Мені була дуже цікава операційна система Windows Phone 7 – хороша задумка, розробка. Хотілося б спробувати написати під неї програми. У принципі, для цього і поїхав на конференцію – подивитися, наскільки ефективною буде її реалізація.
З усього почутого та побаченого на конференції мене найбільше вразила доповідь під назвою «Мова програмування F#». Цю технологію ми ніколи не використовували у своїй роботі і, можливо, ніколи використовувати і не будемо. Просто навряд чи колись зможемо змінити старому C#.
Чим власне був викликаний інтерес саме до F# – усі хлопці з нашого напряму про нього чули, знали про його існування, але навіщо він. Ніхто нічого не знав. Тому я не замислюючись відвідав цю доповідь і, в принципі, не залишився байдужим. Виявилося, що в деяких сферах роботи з даними він міг би виявитися кориснішим, а головне – практичнішим у використанні та досягненні цілей. Хоча в нього трохи обмежена сфера застосування, зате він справді гарний і зручніший. Мені навіть здається, що половину нашої роботи доречніше було б виконувати за допомогою цієї мови» (Льоша, .net-розробник, досвід роботи – 2 роки).

Только вам и только по секрету... о конференции Microsoft SWIT 2012«На конференцію я їхав із зайвою зацікавленістю. Тому я був повністю захоплений лекціями, які проходили там. Спочатку звичайно засумував, що не буде більше старого. Потім настрій знову піднявся, тому що ця операційна система реально цікава та класна, вона спрямована на користувача. У ній багато нового, цікавого, того, чого я ще не знав, а мене завжди тягло до чогось нового. Адже пізнавати невідоме означає постійно відкривати для себе нові можливості. Отже, найближчим часом на нас чекає щось цікаве. Доповіді заслуговують на окрему увагу. Справа в тому, що деякі заявлені теми насправді виглядали досить багатообіцяюче, але зрештою, прослухавши чергову лекцію про, наприклад, «Тримірну графіку», розумів, що розчарування мені не уникнути. І тут справа не в самій суті доповіді, а в його доповідачеві, який топтався на одному місці і нічого нового так і не розповів. Особисто мене дуже потішила доповідь про Менеджмент. І доповідач все і інформація справді корисна. Адже не головне, якими суперськими програмами буде наділено Windows, а як ефективно піднести цей продукт користувачеві, зацікавити, змусити придбати та користуватися. До речі, операційна система Windows 8 спрямована на користувача, вона красиво оформлена, здатна відгукуватися на будь-які рухи монітора. В результаті користувачеві буде легко і приємно використовувати її з різною метою» (Женя, .net-розробник, досвід роботи – 2 роки).

Только вам и только по секрету... о конференции Microsoft SWIT 2012«Є думка, що в майбутньому значна частина обчислювальних потужностей та даних буде перебувати у хмарах. І оскільки такі гіганти, як Майкрософт, вкладають значні кошти у розвиток своїх хмарних технологій, тобто певна впевненість у тому, що так воно й буде.
Однією з тем на конференції була хмарна операційна система Windows Azure, її пристрій, можливості та засоби використання.
Насамперед ця тема була цікава мені. Щось я вже про неї знав, звичайно, але на конференції все було більш систематизовано, а приклади використання були прості та зрозумілі. Це як колись йдеш у магазин і знаєш, що там продається сир. Але коли приходиш у нього, то бачиш, що сир буває голландський, а буває бри, а ще якийсь…
І як я зрозумів, платформа надзвичайно проста та зручна для використання. Особливо цікавим було те, що можливості цієї платформи можна використовувати незалежно від того, чи ти розміщуєш свої програми в хмарі чи ні. Можна використовувати тільки сховище даних, а якщо потрібно, то черги повідомлень» (Вова, .net-розробник, досвід роботи – 4 роки).

Смішні моменти Microsoft SWIT 2012
А таких моментів було більш ніж. Зараз докладно про них =)

МайкроЛяп 2: Уявіть собі конференцію, у якій беруть участь англомовні доповідачі, а залі присутні слухачі зі знанням максимум «просунутого» російського… =) З цього приводу, Льоша розповів нам дуже цікаву історію.

«Була на конференції доповідь на таку тему: «Що нового у Visual Studio 11 з погляду Application Lifecycle Management (ALM)». Я ще не дуже уявляв, що там буде, але мені було дуже цікаво дізнатися.
Только вам и только по секрету... о конференции Microsoft SWIT 2012Доповідачем виявився іноземець – Чарльз Стерлінг (прим. автора, «зірка» дня). Розповідав він про TFS (Team Foundation Server) 2011 – систему, яка дозволяє вести всі нюанси проекту лише через неї (менеджмент, звітність, розробка).
Система цікава. Нею я зацікавився ще раніше, на іншій конференції – Uneta, яка проводилася восени 2011 року (прим. автора, хлопці теж були там від Ніксів, і Льоша навіть проводив доповідь на цю тему, тож, якщо цікаво, звертайтеся до нього, думаю, він не проти розповісти вам пару цікавих моментів).
Але найбільше мені у цій доповіді сподобалося те, як виступав сам доповідач. На відміну від більшості оповідачів він не сидів біля комп’ютера, а ходив по залі. Приклади ж показував оператор – просто «людина із зали». Причому була така кумедна штука: оператор погано розумів, що від нього вимагається, і тому доповідачеві доводилося повторювати по кілька разів одні й ті самі вказівки, ще показувати лазерною указкою, куди треба клікнути на екрані.

І ось в один із таких випадків, Чарльз попросив згорнути поточне вікно – сказав щось на кшталт «Please minimize it». Оператор не зрозумів. Чарльз повторив і показав указкою місце на екрані, куди потрібно клацнути. Оператор знову не зрозумів. Тоді Чарльз таким низьким голосом голосно каже – MINIMIZE! Оператор зрозумів, але вся зала реально почала з цього іржати. І потім ще кілька разів під час доповіді Чарльз повторював своє коронне «MINIMIZE!».
Ще, коли під час доповіді Чарльз ходив по залі, він періодично підходив до когось і запитував на кшталт «ти згоден із цим?» – Реакція була різна, хтось бентежився, хтось відповідав … »

МайкроЛяп 3: Ще один цікавий момент був пов’язаний з доповіддю на тему «Багатозадачність у програмах Windows Phone».Только вам и только по секрету... о конференции Microsoft SWIT 2012

«Доповідач спочатку розповідав, як справи у конкурентів – Apple і Android.
Відповідно, і слайд був – Multitasking in iOS. У цей час до зали зайшов Сергій Байдачний (прим. автора, фахівець компанії Майкрософт автор книги Windows 8). Так от, він трохи здивувався, коли побачив, що на весь екран проектора висить логотип Apple… хмикнув, постояв трохи та пішов».

Епілог
Незважаючи на всілякі казуси та проколи, конференція хлопцям сподобалася. Вони дуже вдячні компанії за можливість відвідати цей захід, отримати величезний досвід, який допоможе їм у майбутніх проектах.