Співбесіда на посаду PM: як підготуватися

24 Квітня 2023

Співбесіда — обов’язкова частина процесу працевлаштування. І чим швидше ви навчитеся правильно готуватися до співбесід, тим комфортніше будете себе почувати під час пошуку команди мрії. 

Валентина Ляшенко, Project Manager у NIX, ділиться дієвими порадами, як правильно підготуватися до технічного інтерв’ю. Рекомендації експертки будуть корисними не лише майбутнім проєктним менеджерам, а й усім, хто шукає роботу в IT. 

На шляху до ролі Project Manager — що треба знати та до чого готуватися? 

Зазвичай процес відбору кандидатів передбачає декілька етапів співбесід. Усе залежить від компанії, позиції, на яку шукають фахівця, від успішності проходження ним попереднього етапу. Таких інтерв’ю може бути від одного до чотирьох чи навіть п’яти! Ми у NIX намагаємося проводити не більше двох співбесід і не затягувати зі зворотним зв’язком. Це фокусує та увагу рекрутерів, і зменшує рівень стресу в кандидата.

На співбесіді рекрутери і технічні експерти зазвичай намагаються дізнатись більше про: 

  • причину пошуку нового місця роботи та очікування кандидата від компанії;
  • попередній релевантний досвід;
  • рівень англійської;
  • сформованість софт-скілів. 

То як справити хороше перше враження на співбесіді? 

1. Ретельно продумайте самопрезентацію

Коротко розкажіть про освіту і професійні досягнення, підкресліть ваші сильні сторони. Спіч має бути коротким, але змістовним. 

2. Акцентуйте увагу на релевантному досвіді

Якщо ви початківець в IT, сфокусуйте увагу на ваших особистих якостях. Для PM це лідерські навички, вміння вирішувати проблеми, ставити цілі та досягати їх.

3. Продемонструйте професійні знання

Будьте готові до запитань з:

  • теорії менеджменту;
  • базової технічної грамотності;
  • а також до проєктних кейсів, які продемонструють хід ваших думок. 

4. Прокачайте мовні скіли 

Я б радила не шкодувати ні часу, ні сил на вивчення англійської. Зрештою, це основна робоча мова IT-фахівців та замовників по всьому світу. 

На співбесіді ми ставимо частину питань англійською, щоб послухати, наскільки вільно кандидат володіє мовою. Якщо виникають сумніви, просимо під час інтерв’ю написати невеликого листа умовному клієнту. 

І ще трохи порад, на що звернути увагу під час співбесіди

  • Підготуйте питання до потенційних роботодавців

Так ви зможете дізнатися про очікування до вас як до кандидата на обрану позицію. 

  • Розкажіть, чому хочете працювати саме у цій компанії/проєкті

Якщо доведеться обирати між двома кандидатами з однаковим рівнем знань, чітке пояснення вашої мотивації додасть вам перевагу.

  • Не мовчіть під час інтерв’ю

Особливо, якщо претендуєте на позицію Middle+. Навіть якщо ви не певні у правильній відповіді, краще все-таки пояснити, як би ви вчинили у заданій ситуації.

  • Попросіть фідбек

Зворотний зв’язок за результатами інтерв’ю може надати рекрутер, спираючись на коментарі технічного експерта. Можете запитати рекомендовану літературу та інші матеріали, щоб закрити пробіли в знаннях. І хто знає, можливо, наступного разу ваша зустріч завершиться оффером!