Найкращі книжки для бізнес-аналітиків

28 Квітня 2023

Сильна теоретична база — запорука успіху будь-якого практика. І саме таку актуальну бібліотеку з бізнес-аналізу зібрав Юрій Гомон, Head of Business Analysis Team у NIX.

Тож дивись і зберігай експертну добірку з вкрапленнями історії, особистими рекомендаціями й аналітичними (куди ж без цього?) нотатками. І насолоджуйся, бо це дійсно вау!

  1. «How to Start a Business Analyst Career» by Laura Brandenburg

Лора Бранденбург виховує бізнес-аналітиків із 2008 року та чудово розуміє шлях становлення ВА-спеціалістів. Ця книжка — відмінне керівництво для новачків, фахівців із профільною освітою та світчерів. Авторка обіцяє: кожен, хто прочитає цей ґайд, знайде свій шлях до кар’єри. І знаєте що? Я вірю їй як самому собі.

  1. «Software Requirements (Developer Best Practices)» by Karl Wiegers, Joy Beatty

Карл Вігерс — жива легенда й класик. Тільки лінивий не чув про нього. А його книжка, написана в співавторстві із Джой Бітті — також дуже талановитою та відомою аналітикинею, — справжня знахідка. Кращого підручника, що дає розуміння і бізнес-аналізу, і взагалі процесу розробки ПО, ще не створили.

  1. «Business Analysis» & «Business Analysis Techniques: 123 essential tools for success» by Debra Paul, James Cadle, etc.

Ці дві праці схвалені British Computer Society — дуже поважною організацією у сфері IT. І вони кидають виклик попередній книжці. 

Вігерс — це американська практика, а ці книжки представляють англійську школу бізнес-аналізу. Завдяки їм можна дізнатися геть усе про професію, а також отримати перелік й опис купи корисних технік, що використовують ВА.

  1. «The Business Analyst’s Handbook» by Howard Podeswa

Якщо попередня література — це скоріше підручники, то цю книжку варто покласти на стіл і не прибирати. У ній ви знайдете найголовніші та найпопулярніші ВА-техніки разом із керівництвом до їх застосування. Дуже рекомендую!

  1. «Agile and Business Analysis: Practical guidance for IT professionals» by Lynda Girvan, Debra Paul

Остання, проте не менш важлива книжка. У ній розглядаються особливості роботи бізнес-аналітиків у гнучкому (agile) середовищі. 

Бізнес-аналіз існував за часів, коли Agile лише зароджувався на рівні ідеї. У період переважання «водоспаду» (waterfall) і більш формальних методологій (наприклад, RUP) темпи розробки ПО були зовсім іншими. Тож сьогодні аналітики продовжують адаптувати загальні техніки бізнес-аналізу до значно пришвидшеного темпу розробки ПО. 

Запропонована книжка допомагає аналітикам вивчити додаткові принципи, підходи й техніки, щоб опанувати найпопулярніше нині середовище.

На цьому в мене все, користуйтеся!