З чого почати кар’єру HTML-верстальника?

9 Травня 2023

Може здатися, що професія HTML-верстальника не надто популярна в IT. Та навіть обравши вузький напрям верстки сайтів, можна знайти цікаву роботу в довгострокових проєктах.

Які навички потрібні для старту, які найпоширеніші задачі доведеться вирішувати та чи важливо верстальнику сайтів розбиратися у програмуванні — про все це розкаже Христина Лозова, Front-end Developer, менторка за напрямком HTML-верстки в команді NIX.

Чим займається верстальник

Простіше кажучи, він «оживляє» у браузері макет сайту і створює інтерфейс взаємодії з користувачем. Це робота на межі дизайну та розробки. Адже щоб перетворити дизайнерський макет у зрозумілий браузеру код, потрібні гарні знання HTML, CSS та JavaScript. Далі цей код необхідною логікою наповнить розробник.

Основні задачі HTML-верстальника:

  • Забезпечити адаптивність верстки

Сторінки мають гарно і зрозуміло виглядати на всіх пристроях: на смартфоні, планшеті, моніторі комп’ютера чи ноутбука з різним розширенням екрана.

  • Забезпечити кросбраузерність верстки

Сайт повинен однаково виглядати в усіх браузерах. Для цього верстальник налаштовує інтерфейс під візуальні особливості популярних браузерів: Safari, Chrome, Opera, Firefox, Edge.

  • Оптимізувати завантаження сторінок

Переобтяжена верстка може сповільнювати завантаження сторінок та ускладнювати користування сайтом. Верстальник має добре розуміти принципи семантичної верстки, не «‎роздувати»‎ стилі, зважувати доцільність підключення певної бібліотеки. Наприклад, іноді написати кастомну JS-логіку для якогось елемента буде оптимальніше, ніж підключати цілу JS-бібліотеку для виконання невеликої задачі.

Грамотний підхід у цих питаннях безпосередньо впливає на показники сайту: SEO та Accessibility. За цими параметрами визначають, чи добре сайт оптимізований, чи ні.

  • Верстати PDF-документи та листи для email-розсилок

Це завжди плюс для наочної презентації продукту, проєкту, певної ідеї чи новин компанії.

  • Робити динамічні сторінки через JavaScript

Зазвичай верстальник створює доволі прості JS-сценарії. Наприклад, для анімації інтерфейсу, підключення та роботи з JS-бібліотеками (для слайдерів, графіків, карт тощо), для створення таких компонентів, як: модальні вікна, тултіпи, списки, що розкриваються (так звані «‎акордеони»‎).

  • Усувати баги на верстці

Для цього багато чого треба знати зі сфер дизайну та розробки. Наприклад, розуміючи підходи accessibility, верстальник може ґрунтовно обговорити з UX/UI дизайнером, що в його макеті краще переробити, аби сайтом могли вільно користуватися люди з різними фізичними можливостями та потребами. Щоб сайт був однаково зручним, скажімо, і для тих, хто працює зі смартфоном однією рукою, і для тих, хто погано бачить чи має дальтонізм.

Розробника та верстальника об’єднує аналітичний склад розуму та здатність мислити стратегічно. Передусім верстальник розуміє принципи CMS-систем, на яких будуються сайти. Він продумує структуру файлів та проєкту в цілому, виділяє компоненти для перевикористання, передбачає на верстці можливості для розширення функціонала. А побачивши на макеті графік чи слайдер — одразу підбирає потрібні бібліотеки.

З чого почати кар’єру?

Три стовпи знань — HTML5, CSS3 та JavaScript. Це база, яка дозволить виконувати перші завдання та розвиватись далі. Але теорія завжди краще працює у поєднанні з практикою. Тому знайдіть в інтернеті безкоштовні дизайни, завантажте PSD-файли та спробуйте їх заверстати. Такі регулярні вправи допоможуть відточити навички та довести основні кроки до автоматизму.

  • Спершу проаналізуйте, як розбити макет на компоненти: кнопки, слайдери тощо. Для кожного треба знайти стиль, а блоки оформити тегами.
  • Йдіть зверху сторінки донизу та робіть маркап, що виступатиме каркасом майбутньої сторінки. Потім по черзі виводьте елементи, стилізуйте їх, додавайте скріпти для інтерактиву.
  • Активуйте усі елементи в HTML-файлі. Його можна відкрити у браузері, щоб одразу бачити, чи йдете ви за планом.
  • Проблеми досліджуйте в консолі розробника. Вона підкаже, що, наприклад, відсутність забарвлення кнопки викликана проблемою в стилях.

Роблячи перші кроки у кар’єрі верстальника, не кваптесь занурюватись у тему. Розберіться для себе: чи взагалі це «‎ваше»‎? Подивіться туторіали про створення розмітки. Робота доволі тривала, монотонна. Ви використовуєте одні й ті самі інструменти за шаблоном дизайнера. Декому це видається нудним. Та насправді в професії верстальника широкий простір для розвитку. З отриманням нових навичок у вас з’являтимуться цікавіші, подекуди складні, але не менш захопливі та творчі завдання.

Верстальник — це відносно проста для опанування професія. За бажання для вивчення основ вистачить і пів року. Свого часу я теж починала розбирати HTML-верстку самотужки, але швидко збагнула: в голові лишається сама каша. Тому пішла на курси. Під час навчання в мене вийшло розкласти все по поличках і зі структурованими знаннями успішно пройти співбесіду на першу роботу. Хоча, може, вам вдасться набагато швидше. Тут у кожного свій шлях. Головне — чітко ставити ціль і впевнено рухатись до неї. Успіхів вам!