Все, що ви хотіли знати про хмарні технології в IT

18 Травня 2023

Юрій Швидкий, Data Engineer у NIX, ділиться крутим аналізом ринку лідерів серед провайдерів хмарних технологій. Читай про їхні переваги й недоліки, послуги та, звісно, можливості. 

Що таке хмарні технології

Термін «хмара» (з англ. — cloud) використовується для абстрактного опису віддаленого сервера з доступом через мережу. Коли потрібно позначити такі сервери схематично чи на мережевих діаграмах, то зображують саме хмару.

Юрій Швидкий, Data Engineer у NIX

Пересічним користувачам хмару описують як усе те, що має доступ через мережу інтернет. Коли кажуть, що щось зберігається у хмарі, мається на увазі — на віддаленому сервері.

Інший пов’язаний термін — це хмарні обчислення (Cloud Computing). Приблизно півстоліття тому почали говорити про хмарні обчислення як одну з форм публічного сервісу (public utility) яка, наприклад, як і у випадку з електрикою, одного дня слугуватиме для розв’язання повсякденних задач.

Існує багато визначень терміну Cloud Computing, зокрема досить влучні від Gartner Glossary або Forrester Research. Найбільш вдалим мені здається визначення NIST (National Institute of Standards and Technology).

Хмарні обчислення — модель забезпечення повсюдного та зручного доступу за запитом через мережу до спільного пулу обчислювальних ресурсів (мереж, сховищ, сервісів, серверів тощо). Вони можуть бути оперативно надані з мінімальною взаємодією з провайдером.

за версією NIST

В NIST також визначили п’ять основних характеристик хмарних сервісів:

  • On-demand self-service. Користувач може самостійно виділити та керувати обчислювальними ресурсами (за необхідності автоматизувати цей процес) без комунікації з провайдером.
  • Broad network access. Ресурси мають бути доступні в мережі.
  • Resource pooling. Загальний пул ресурсів одночасно можуть використовувати декілька юзерів, мультиарендність.
  • Rapid elasticity. Хмарна модель повинна вміти оперативно і за необхідності автоматично масштабуватися відповідно до навантаження.
  • Measured service. Відстеження та вимірювання використання хмарних послуг дозволяє розрахувати та стягнути плату за послугу.

Лідери ринку cloud-технологій

Посилаючись на цьогорічне дослідження Gartner, найпопулярнішими провайдерами хмарних послуг є: 

  • Amazon Web Services — лідер на ринку, перевірений часом. AWS містить усі основні сервіси для розробки та водночас продовжує розвивати нові та інноваційні сфери. Провайдеру довіряють розгортання критичної інфраструктури з великими робочими навантаженням та продукти з чутливих доменів. Існує багато кредитів та знижок, які пропонують стартапам та новачкам, а також сертифікатів та ліцензій на вимоги різних регуляторів. При цьому в AWS є величезне різноманіття сервісів, які потребують глибокої технічної експертизи при виборі. 
  • Azure від Microsoft. Платформа надає трохи менше, ніж AWS. Та її головна перевага — широка інтеграція з продуктами материнської компанії та різноманітні партнерські програми (VMware, NetApp, Red Hat, Cray, Databricks і так далі). Також в Azure активно розвиваються напрями Edge computing та IoT. Разом із тим клієнти часом відмічають періодичні проблеми з SLA у критичних сервісах, складнощі під час укладання комерційних контрактів та недостатню якість платної технічної підтримки.
  • Google Cloud Platform. Основні можливості подібні до AWS та Azure, але платформа максимально орієнтована на роботу з Big Data, Machine Learning та аналітикою. А ще в Google пропонують вигідніші умови, що пояснюється бажанням залучити частину ринку. Щоправда, іноді це створює складнощі для клієнтів. GCP може переводити замовників на інші тарифні сітки пізніше, вже під час роботи з користувачем. До мінусів можна віднести деякі труднощі у співпраці з ентерпрайз-компаніями. Це більше пов’язано зі швидким зростанням та організаційною незрілістю платформи.

Підсумки

Система у хмарі складається із сервісів. За винятком технічних деталей і термінології, кожен провайдер має набір схожих сервісів. Знаючи, як побудувати рішення на одному клауді, ви вже зможете побудувати схоже на іншому.