Весняна практика у Ніксах

22 Травня 2012

Весенняя практика в НиксахПерша практика 2012 року добігла кінця. Ми постаралися дати хлопцям необхідний практичний досвід, а вони протягом трьох тижнів ці знання старанно вбирали в себе. Експерти нашої компанії в один голос твердили, наскільки цінне для них спілкування із зацікавленими хлопцями, у яких горять очі.

Спілкуючись із практикантами, ми з’ясували, що єдиним недоліком було те, що практика тривала лише 3 тижні (хоча це на тиждень довше, ніж минулого року). Студенти цього року зібралися як ніколи допитливі та хотіли б присвятити навчанню більше часу.

У процесі практики хлопці традиційно виконували завдання з технологій та брали участь у проектах.

За направленням РНР практиканти писали довідник для ВНЗ, – розповідає куратор практики з PHP, – який би дозволив спокійно редагувати його вміст усім зареєстрованим користувачем. При розробці використовували Zend Framework, jQuery, Twitter Bootstrap та Mercurial.

У перший тиждень практиканти вчилися налаштовувати оточення для розробки, після чого виконали «Швидкий старт» (можна прирівняти до Лабораторної у ВНЗ) для освоєння азів Zend Framework, отримали ТЗ та розпочали проектування системи.

Весенняя практика в НиксахВесенняя практика в Никсах

З другого тижня почалося найцікавіше написання коду. І тут пішло-поїхало: практично щоранку студенти і ментори збиралися біля Канбан-дошки і згадували, що зробили вчора, обговорювали завдання на поточний день і вирішували проблеми, які заважали справлятися з поставленими завданнями. Як тільки всі більш-менш освоїлися з ZF, перейшли до використання системи контролю версій (Mercurial) для того, щоб можна було обмінюватись змінами коду.

Поки розбиралися з цим, непомітно підійшов останній тиждень практики, на якій система вже почала набувати спільних рис, але ще не була завершена. Коли куратор наших практикантів побачив, що вони зміцніли, розпочалася активна розробка прямо на сервері. Діти створили ще одну версію для тестування, в яку додавався весь допрацьований та відтестований функціонал із версій розробників.

Навчання та практика в Sharepoint почалася з освоєння ASP.NET – азів без яких не можлива робота. Для початку студентам видали просте завдання, розраховане на 3 дні, в якому торкалися основні технологічні моменти ASP.NET. Вони виконали це завдання у вільній формі, тобто так, як уміли на той момент. Далі експерти розповіли їм, як це має виглядати насправді – гарно, правильно та оптимально. Студенти виправили помилки та отримали складніше та цікавіше завдання, в результаті виконання якого ще раз на практиці застосували основні підходи програмування на ASP.NET. Після перевірки завдання вони отримали рекомендації про те, що ще потрібно почитати і розібрати, щоб претендувати на співпрацю з компанією.

А практика QA складалася з двох частин – теоретичної та практичної.
Весенняя практика в Никсах

На теорії практиканти познайомилися з різними видами тестування та на прикладах змогли розібратися з ними.

На практиці вони вивчали мову запитів SQL, основні практики роботи в UNIX та написання shell скриптів + пара практичних завдань із програмування на логічне мислення.

Усі завдання хлопці виконували дуже старанно, докладали максимум зусиль.

Для того щоб хлопцям було затишніше в незнайомому колективі та спілкуванні один з одним, щоб вони окрім професійних знань отримали і навички комунікації, були організовані різні тренінги. Незважаючи на те, що завдання практики цього року були дуже складними, всі впоралися блискуче. У деяких практикантів успіхи були настільки помітні, що вже після першого тижня занять ми зробили їм пропозицію про співпрацю. І зараз 11 хлопців із 24 вже працюють у реальних проектах. Але т.к. співбесіди ще йдуть і результати тестування обробляються, ми сподіваємось, що кількість цих хлопців збільшиться. А тим, хто не встиг повністю розкритися, наші експерти запропонували пройти альтернативне навчання та подальший розвиток разом із нашою компанією.

За час практики хлопці на собі відчули командну роботу, як вона є, і навіть встигли вилити напрацювання на живий сервер. Мене особливо тішить, що їхній код там запрацював без особливих проблем. Незважаючи на те, що проект не було повністю завершено, ми досягли основної мети – всі навчилися розробляти системи з використанням PHP!

Тарас –куратор практики напрямуРНР

Здивувало те, що багато хто з них загорівся саме автоматизованим тестуванням, а не просто виконанням якихось мануальних завдань. Усі допомагали одне одному. Студенти були дуже активними та навіть намалювали газету для студентського сектору :)
Усі практиканти були захоплені новим матеріалом. Вони виконували всі завдання з інтересом і ставили багато запитань, проте вони все ще студенти, і їм необхідно розуміти, що вони потрапили в «бойові» умови і «за вуха» ніхто не тягне їх.

Дмитро – куратор напряму QA

Практика була цікавою і перевершила всі очікування… У перший день нас зібрали разом і провели низку дуже веселих конкурсів з метою познайомити та подружити. Їм удалося це зробити. Потім нас розвели по кімнатах, де ми отримали пробне завдання на перший день.
Другого дня нам видали на вивчення теоретичні матеріали.
Третього дня отримали основне завдання практики, яким мали займатися до кінця. Завдання виявилося більш наближеним до життя, ніж очікував, т.к. ми повинні були працювати над ним все п’ятьох (.Net-практиканти).
Також, окрім роботи над завданням, були й інші позитивні моменти на кшталт тренінгів, які проводили дівчата з Навчального центру.
За цей місяць я отримав величезну кількість досвіду та позитиву.

Ігор

Сподобалось все. Перше, що було приємно – це коли нам роздали перепустки, з’явилося відчуття, що я вже частина компанії. Дуже сподобалися конкурси першого дня, всі змогли зблизитися, і така дружня обстановка була до кінця практики. Повчальними були лекції, тренінги та поради експертів. Завдання практики продемонстрували реальні завдання та способи їх вирішення. Дуже сподобалася майовка! У мене дуже багато позитивних емоцій від практики, важко було розлучатися!

Артур

Враження дуже хороші, сподобалося виконувати поставлені завдання та працювати в команді. Організація практики вразила, а найбільше, напевно, сподобалася майовка =)

Едуард