Практика-2011. PHP та Java

3 Червня 2011

10 травня перша група талановитих студентів розпочала проходження практики у нашій компанії. Шестеро хлопців навчалися в експертів PHP, і двоє – у Java.

Першого дня хлопці знайомилися один з одним і з менторами практики, спілкувалися, розглядали офіс і потихеньку звикали до нової для них обстановки. Вже на другий день вони на повну силу приступили до робочого процесу, тому що за 3 тижні вони мали розібратися в проекті, вивчити необхідну теорію і стати справжньою командою, адже тільки працюючи спільно, як єдине ціле, вони могли показати максимальний результат. Забігаючи наперед, хочеться зазначити, що хлопці не лише впоралися з цим, досить складним завданням, а й виявили ініціативу – внесли кілька цікавих ідей у ​​проект.

У середині практики, 14 травня, наша компанія збиралася на традиційний весняний корпоратив. Звичайно ж, студентів ми запросили відпочити та повеселитися разом з нами, щоб вони змогли познайомитись з нашою командою у неформальній обстановці та ближче пізнати один одного. Разом з усіма вони брали участь в іграх та конкурсах, і разом з усіма раділи перемозі, отримували подарунки та призи :).

Після корпоративу хлопці знову розпочали роботу, набравшись сил і отримавши заряд позитивної енергії. Приємно було спостерігати, що вони стали працювати злагодженіше і краще розуміли один одного.

Практика тривала 3 тижні. Кожен зміг спробувати себе у цьому проекті, зрозуміти, що таке відповідальність за результат перед собою та командою, познайомитися з «айтішною кухнею». Результати практики порадували і нас та їх. У результаті, наша НІКС-родина стала більшою на 6 талановитих, ідейних, енергійних хлопців :).

Відгуки про практику

Нам завжди важливо знати, які враження залишилися у хлопців після знайомства з нами, тому ми попросили їх написати невеликі відгуки про практику, яку вони пройшли у нашій компанії. Ось деякі з них:

В’ячеслав, проходив практику за напрямом PHP:

Я довго намагався потрапити на практику до НДКС, відколи брав участь у тестовому відборі сюди. Щось треба було вивчити, деякі знання довелося підтягти. Я залишився задоволений як результатами, так і практикою. Відмінний колектив, цікаві завдання, що сприяють зростанню професіоналізму і вимагають іноді більше, ніж ти можеш. Спочатку це ускладнювало мені життя :), але потім я втягнувся і постійно вивчав нові для себе речі, не засиджуючись на одному місці.

Мирослава, проходила практику за напрямом PHP:

Побачивши біля свого деканату оголошення про набір студентів на літню практику до НДКС, вирішила спробувати свої сили. На позитивний результат не дуже сподівалася, оскільки у сфері IT є новачком. Але, як кажуть, вода камінь точить:) Потрапивши в  РНР, перші 2-3  дні на ZendFramework дивилася  з питанням в очах «ти хто?» і заздрила одногрупникам, які навперебій оновлювали проект. Проте атмосфера доброзичливості, якою просякнуті коридори НІКС, зробила свою справу – до кінця практики почала розуміти, що до чого, і навіть намагалася пропонувати щось своє. Так що наступним потокам хочу сказати: не бійтеся нових речей, не соромтеся своїх невмінь. Досвід – справа наживна. А новачкам тут допомагають і дають розгорітися тій іскрі ентузіазму, яка є в кожному.

Тарас, проходив практику за напрямом PHP:

Ура! Ура! Ура! Мене взяли на практику за напрямом PHP в NIX Solutions і я хочу розповісти про те, як я туди потрапив і чим там займався :)

І так, квітень-місяць 2011 року я написав у компанію, потім мене запросили на співбесіду. І ось – 10 травня я вже на практиці :) У перший день нам провели екскурсію по компанії, провели тренінг зі згуртування команди, видали навчальне ТЗ, дали можливість вибрати фреймворки для реалізації ТЗ, а не жорстко сказали, на чому писати. Щосереди нам проводили з тренінгу.
Практика-2011. PHP и Java

На обговорення ТЗ у нас пішло 2 дні, результатом обговорення стали стікери із завданнями та часом, необхідними для виконання завдання. Управління проектом проходило за урізаною методологією Scrum/Kanban. (У стікера було лише 3 статуси: завдання, у процесі, виконано).

У NIX Solutions практикою займався Антон Шевчук, я мріяв з ним попрацювати і поспілкуватися. Вже з другого курсу рівняюся на нього (не думайте, що тільки на нього є і інші, але у сфері PHP/JavaScript і в блогінгу мені є чому в нього вчитися :) З практики в NIX Solutions я виніс наступні уроки:

  1. «Чим складніша модель, тим більше потрібно часу на написання контролера та виду»
  2. Мені нагадали, як правильно ставити завдання та брати на себе зобов’язання щодо виконання завдань, які ставлять мені
  3. «У trunk – поточний код; в branch – експериментальні гілки, які потім об’єднуються з trunk, періодично потрібно підтягувати оновлення в branch з trunk; і найголовніше – у кожну гілку tags коммітуються тільки один раз» – я це знав, але не розумів до кінця.
  4. Найпріоритетніші завдання – це ті, які вирішують основну проблему, а потім уже адмінка, реєстрація користувачів, статистика тощо тощо.

На жаль, навчальний проект ми не закінчили. Після практики деякі мої знання перетворилися на розуміння, я одержав безцінний досвід, який з книг отримати просто неможливо, спробував програмування у команді та скажу одне – я задоволений практикою. І хочу сказати всім: хочете стати професіоналом – вам час у NIX!

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *