Літня практика у компанії

21 Січня 2011

Вже понад 5 років наша компанія надає студентам Харкова базу для проведення виробничої та переддипломної практики. За цей час ми дали можливість проявити себе багатьом розробникам, тестувальникам, аналітикам та іншим фахівцям, які після закінчення практики продовжують працювати в нашій компанії, розвиватися разом із нею та навіть виховувати нове покоління.

Як проходить практика

Перший день практики починається з організаційних зборів, на яких ми вирішуємо необхідні питання, знайомимося один з одним і розподіляємо завдання на час практики. Протягом кількох тижнів хлопцям належить максимально швидко увійти до проекту, освоїти новий матеріал і показати, на що вони здатні. Ментори практики – досвідчені фахівці нашої компанії, складають індивідуальний план навчання для кожного практиканта, курирують його роботу та допомагають знаходити відповіді на будь-які питання.

Наша компанія постійно розвивається і росте, тому під час практики часто відкриваються вакансії, які ми і пропонуємо зайняти нашим найкращим практикантам. Якщо у студента немає проблем із навчанням і він готовий до складної, але цікавої роботи – вже під час практики він має можливість розпочати співпрацю з компанією.

Отримати пропозицію про працевлаштування можна як під час практики, і після неї. Коли в компанії відкривається вакансія, ми насамперед запрошуємо на співбесіду тих хлопців, які добре проявили себе під час проходження останньої практики. Крім того, ми рекомендуємо самостійно переглядати сторінку вакансій на нашому сайті та подавати резюме на jobs@nixsolutions.com. Не забувайте вказувати, що ви пройшли у нас практику.

У процесі проходження практики студенти вважаються повноправними членами нашої команди. Вони беруть участь у реальних проектах, обговорюють із командою питання, що виникають у ході роботи та навчання та, звичайно, відпочивають разом з нами. Останні два роки ми запрошуємо практикантів відпочити з нами на традиційному весняному корпоративі у травні. Непередавана атмосфера свята, цікаві конкурси, весела компанія сприяють чудовому настрою та гарному відпочинку.

Летняя практика в компанииЛетняя практика в компанииЛетняя практика в компанииЛетняя практика в компании

Як потрапити на практику

Набір на практику здійснюється або проходить аналогічно до набору на Дистанційне Навчання QA.

Перший етап – тестування, яке студент може пройти у своєму ВУЗі або в офісі. Про дату та час проведення тестування ви можете дізнатися на кафедрах ваших ВНЗ, а також на нашому блозі та твіттері. Якщо з якихось причин ви не змогли потрапити на тестування до інституту, завжди є можливість подати резюме безпосередньо на пошту education@nixsolutions.com, після чого ми запросимо вас на тестування до нас в офіс.

Другий етап – співбесіда, яка відбувається після тестування. Найкращих студентів наші рекрутери запрошують на співбесіду, де вони мають відповісти на низку питань з теорії та розповісти трохи про себе.

Після закінчення співбесід команда експертів відбирає найкращих кандидатів та складається графік проходження практики, при формуванні якого враховуються терміни складання сесії у ВНЗ. Кожен студент отримує лист, у якому зазначено: дата початку практики, необхідні документи та список літератури, яку потрібно прочитати до практики.

Результати практики за 2009 та 2010 роки.

Кількість бажаючих проходити практику в нашій компанії зростає з кожним роком, тим самим підвищуючи вимоги до кандидатів. Але водночас запрошення на роботу після практики у 2009 році отримав кожен третій, а у 2010 році вже кожен другий практикант, що свідчить про правильний напрямок нашої роботи та зацікавленість студентів стати частиною нашого колективу.

Для порівняння наведемо результати практики за 2009 та 2010 роки.

Летняя практика в компании

Ось що говорять про час, проведений у нашій компанії, самі студенти

Володимир Гаркін, студент 4 курсу ХНЕУ

Я потрапив на практику за напрямом QA. Практика на 4-му курсі – це великий перспективний крок уперед, якщо звичайно студент хоче рости і прагне чогось «такого» Я прийшов на практику з великим бажанням отримати перспективи розвитку та зростання, навички та вміння. І я отримав!
На самому початку здалося, що це складно, далеко їхати і якось незвично через те, що вже звикли вчитися, особливо не напружуючись. Таке навантаження виявилося дуже відчутним, але починаючи з другого-третього для практики я став помічати нові і нові принади роботи. Що ж це були за принади? Найважливіше – це, звичайно ж, колектив, який добре прийняв мене та всіх одногрупників-практикантів, а нас було 9. Ми одразу звернули увагу на те, що з нами спілкувалися не як зі студентами, які прийшли заважати робочому процесу, а як з молодими перспективними спеціалістами Сподобалася обстановка та робочий процес, у кожному куточку був присутній затишок і якась спрямованість на відпочинок та домашній комфорт, а це не така дрібниця, як здається

На самому початку практики нам урочисто вручили атрибутику компанії у вигляді чашок, а незабаром побалували і футболками, які припали до смаку всім,

Приємною несподіванкою стало і запрошення на щорічну вилазку, організація якої була на висоті, і свідомість звичайного студента просто потопало в достатку незвичайних конкурсів, цікавого командного дозвілля

Насамкінець я хотів би сказати і побажати майбутнім студентам-практикантам: «Ідіть, не роздумуйте! Ви не пошкодуєте!»

Култаєва Інна, студентка 6 курсу НТУ ХПІ

Потрапивши на практику в Nix Solutions, я і не могла припустити якою подією це станеться мого життя.
Перше, що приємно вражає це дружня атмосфера компанії. Доброзичливість та зацікавленість у студенті, як у особистості, так і в професіоналі. Умови проходження практики поставлені таким чином, щоб студенту було комфортно та вчитися та працювати.
Безперечно, спробувати застосувати накопичені знання у реальному проекті, бути частиною команди, це чудова можливість для подальшого розвитку у професії. А для студента-дипломника поваритись у цій айтішній “кухні” корисно не тільки для знаходження майбутнього місця роботи, а й дозволить з цікавістю подивитися на свою дипломну роботу. Адже те, що можна помацати, можна легше зрозуміти.
Особисто для мене, практика в Nix Solutions обернулася досить великим розділом у дипломній роботі, яку я з успіхом захистила, завдяки практичним знанням, отриманим саме тут.

3 курсу ХНЕУ” state = “hidden”] Я проходив практику за напрямом PHP. Почати хочеться з того, що практика справді сподобалася. Це не був втрачений час на обов’язковій практиці від інституту, а справді час, проведений на користь для мене. Багато чого в даному проекті не вийшло так, як хотілося, але для себе я почерпнув корисні знання про сучасні методи та засоби розробки web-сайтів, побудову відносин між працівниками у великій сучасній компанії, організації праці. Намагаюся виділити плюси та мінуси на мій погляд.
Плюси:

  • Гарні комп’ютери та простора кімната з кондиціонером. Загалом все для того, щоб плідно працювати.
  • Ставлення до практикантів як до майбутніх членів команди. Тобто, ти береш участь у цілком реальному проекті і дивишся, чи цікаво було тобі займатися такою роботою в майбутньому (як правило, студент цього зазвичай не знає), а на тебе вже дивляться в компанії, чи ти справляєшся з поставленим завданням. І обидві сторони роблять собі висновки.
  • Позиціонування практиканта як рівного члена колективу, що значно полегшує взаємовідносини між кураторами та практикантами. На два тижні стаєш справді членом колективу і вчишся працювати в команді.
  • Добір практикантів. Мається на увазі, що набір студентів на практику за системою тестування + співбесіду вважаю за правильну. Спочатку студент показує свої знання у цій галузі, потім він показує свою зацікавленість у проходженні практики у компанії. На виході виходить команда підготовлених, зацікавлених людей, із якими приємно брати участь у реальному розробці.
  • Допомога та підтримка у виконанні завдання.
  • Дрібні сувеніри від компанії, стипендія на проїзд, кімната відпочинку залишає тільки позитивні спогади.

Мінуси:

  • Хотілося б, щоб за тиждень до початку практики практикантам на електронку надсилали або реальне завдання, яке буде приблизно таким, як на практиці, та орієнтовний перелік того, що для виконання завдання непогано було б знати. У нашому випадку (я про практикантів за напрямом php) ми зіткнулися з незнанням технологій, за якими потрібно було розробляти наш проект. Багато часу витрачено просто на вивчення та розуміння ZendFramework та jQuery, що можна було б зробити і до практики вдома. В інституті таке не викладають, а я, виходить, за своєю дурістю не вивчив це самостійно.

Плюсів виходить набагато більше, ніж мінусів, і я вважаю, що це справді так. І якби у мене запитали, чи хочу я співпрацювати з «Ніксами», я б без роздумів сказав «так».

Загалом дякую за надану можливість пройти практику у вашій компанії.

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *