Вивчаємо IOS-розробку за 3 місяці

20 Листопада 2017

Скільки програм встановлено у вашому смартфоні? Крім дефолтних там, напевно, знайдеться 3-4 месенджери, кілька іконок соцмереж, Uber, різні сервіси доставки їжі, покупки квитків у кіно/на поїзд/літак, пара читалок, улюблені ігри… і цей список можна продовжувати нескінченно. За кожним із додатків у вашому смартфоні стоїть ціла команда людей, які застосували свої навички для втілення ідеї в життя та створення продукту, гідного зайняти місце на полиці в App Store. Якщо ваша заповітна мрія – приєднатися до такої команди та працювати над крутими проектами, то наша стаття саме для вас.

Зараз існує безліч способів вивчити цікавий вам напрямок: онлайн-курси та вебінари, різні школи та тренінги irl, самостійне вивчення з гайдів, статтях на Хабре та спеціалізованих форумах… І все ж таки найкоротшим шляхом до гордого звання iOS-розробника залишається така програма навчання, яка ефективно поєднує теоретичну базу із практичними завданнями. Саме за принципом навчання в «умовах, наближених до бойових», iOS-експерти NIX Solutions склали програму наших курсів – Навчання iOS.

NIX Solutions iOS Department

Перший набір на програму навчання iOS у NIX Solutions відбувся 8 років тому. З того часу безліч хлопців отримали знання та навички, необхідні для роботи над iOS-проектами, приєдналися до нашої команди, з’їздили на найкрутіші профільні конференції у світі, започаткували iOS-конференцію iThink в Харкові, відзначили вже 9-й День народження iOS Department в NIX Solutions, провели воркшопи і хакатони, створили класні програми – і тепер готові ділитися своїм досвідом з новим поколінням розробників-початківців.

Як проходить навчання

Наші експерти складають програму таким чином, щоб вона була максимально цікавою для студентів старших курсів і розробників-початківців, які бачать своє майбутнє тільки в мобільній розробці під IOS.

Навчання ведуть практикуючі експерти компанії, які мають не лише багаторічний досвід у розробці, а й велику практику проведення лекцій, майстер-класів та виступів на масштабних конференціях. При цьому студентів опікуються не лише суворими та справедливими менторами, а й дбайливими менеджерами Навчального центру, до яких можна звернутися з будь-якого питання, пов’язаного з вашим навчанням у нашій компанії.

Ця практика була викликом як для студентів, які пробували свої сили в незнайомій технології програмування під iOS, так і для експертів, які повинні були знайти максимально ефективний спосіб передати свої знання та досвід розробникам-початківцям. Але, як-то кажуть, хто не ризикує, той не п’є шампанське. Тому виклик був прийнятий і ми з честю вийшли з цієї битви.

Експерти набули безцінного досвіду читання лекцій та пошуку індивідуального підходу до кожного практиканта, студенти пізнали радість програмування під мобільні iOS-пристрої.

Руслан, iOS експерт NIX Solutions

iOS-эксперты NIX Solutions

Практична частина

Найцікавіша особливість курсів навчання iOS у NIX Solutions полягає в тому, що після проходження «теоретичного мінімуму» усю групу розбивають на команди, і кожна команда або вигадує свій проект для реалізації, або вибирає із запропонованих експертами. Під час написання проекту кожна команда знаходить свій шлях реалізації завдання. Завдання у нас не просто наближені до реальності – вони відповідають потребам часу, корисні і можуть претендувати на комерційну розробку. Так і сталося з однією командою минулого року: вони написали гру і потім, вже після практики, самостійно дописали свій проект та виклали у AppStore.

Завдання дають студентам максимальну свободу, адже їх виконання не обмежене жодними рамками: кожна група знаходить свій шлях, вибирає свої способи та методи, розробляє власні оригінальні фічі для реалізації задуманого, завдяки чому кожен додаток виходить унікальним, а студенти набувають навичок аналізу існуючих методів розробки та вчаться вибирати оптимальний спосіб вирішення в умовах суворих дедлайн – необхідна навичка для роботи над реальними комерційними проектами.

Все це відбувається під контролем нашим практикуючих експертів, чий «педагогічний метод» полягає не в гіперопіці у стилі «мама/тато поклопочуться і все вирішать», а, швидше, у братсько-сестринському підході: «Не вмієш зав’язувати шнурки? Не навчишся, доки не витратиш купу часу і не знайдеш свій спосіб». Експерти контролюють процес роботи над навчальним проектом, готові проконсультувати, коли студенти приходять з конкретним питанням, але безпосередньо підключаються до роботи над навчальним проектом лише у випадку, якщо їхня допомога вкрай необхідна.

Групи навчання у нас завжди невеликі – максимум 10 людей. Чому так? Тому що підхід у навчанні індивідуальний, ми намагаємось максимально вникати у навчальний процес кожного нашого студента. Ми робимо акцент на якості, а не кількості, і наприкінці навчання випускаємо не батальйон умовно-готових до роботи фахівців, а десять асів, «викованих вогнем та мечем» справжніх ентузіастів своєї справи.

Всі випускники нашого курсу, які успішно пройшли навчання, впоралися з усіма завданнями і створили конкурентний продукт в кінці навчання, отримують запрошення на співбесіду і можуть приєднатися до великої та дружньої команди NIX Solutions.

Вивчати щось нове собі завжди цікаво, але водночас і нелегко. Справлятися з цим завданням нам допомагали привітні менеджери Навчального центру та всезнаючі ментори. Для мене став новинкою та формат навчання – парне програмування. У результаті це пішло лише на користь і стало міні-варіантом командної роботи.

Між заняттями було приємно відволіктися та пограти у настільні ігри. Тож навіть відпочинок проходив із користю для мізків.

Тетяна, випускниця курсу

NIX Solutions iThink

Які ж знання отримають наші студенти

У світі IT технології можуть швидко втратити актуальність, і те, що хлопці вивчали на нашому курсі 8 років тому, звичайно, кардинально відрізняється від програми навчання у 2017 році. До кожного набору наші експерти переглядають програму навчання, щоб вона залишалася максимально актуальною, і тому натомість загального змісту програми ми розповімо, що вивчили випускники нашого курсу Весна-2017. Під час навчання хлопці розібралися з основами мов Objective C та Swift, дізналися, що таке UIKit та як ним користуватися. Тепер у них не виникає питань про життєвий цикл додатків, тому що вони пройшли його від і до. Крім того, у них відмінне знання та розуміння багатопоточності (GCD), вони розбираються в основах роботи з інтегрованими базами даних та написання клієнт-серверної програми з використанням rest сервісу.

Головною метою курсу було ознайомити хлопців із засадами розробки мобільних додатків. Вважаємо, що мети досягнуто повністю і ставимо собі «п’ятірку» :). А група випускників, яка вже стала частиною команди NIX, найкраще тому підтвердження.

Я дуже задоволений навчанням. Здобув безліч знань та безцінного досвіду. Лекції були інформативними, корисними і, що важливо, цікавими. Мені навіть пощастило взяти участь у розробці реальної програми під чуйним керівництвом фахівців. Викладачі – справжні професіонали, які підійшли до навчання з повною віддачею. Як приємне доповнення до навчання – затишний офіс, дружня обстановка і атмосфера, так і сприяє креативу.

NIX Solutions, дякую за сам курс, організаторську та викладацьку роботу, ви супер!

Юрій, випускник курсу

Що треба зробити щоб потрапити на навчання

  • заповнити форму резюме на сайті;
  • отримати запрошення на тестування та успішно його пройти;
  • продемонструвати нашим експертам під час усної розмови, що в тебе є теоретичне знання однієї з мов програмування – С++, Objective C або Swift, а також переконати їх у тому, що ти володієш алгоритмічним мисленням та маєш абстрактно-логічний склад розуму.

Якщо на співбесіді ти покажеш себе з кращого боку, ми запросимо тебе взяти участь у програмі навчання IOS у NIX Solutions.

Бажаємо успіху!