Щоденник практики PHP – 2012

27 Червня 2012

Дневник практики PHP – 2012Перший місяць літа в Ніксах ознаменувався приходом в компанію вже третього по рахунку потоку практикантів. Ними виявилися найактивніші і працелюбніші люди, життєві сили і енергію яких, упродовж цих трьох тижнів наші експерти і студентський сектор намагалися направити в потрібне русло.

Що з цього вийшло – подивимося разом.

Щоденник практики PHP – 2012

Як все починалося

В один літній сонячний день дверей нашої компанії відкрилися для молодих, прагнучих знань хлопців. Щоб упізнати рівень їх підготовки, ми запропонували їм(за старою доброю традицією) скласти резюме, пройти тести і, звичайно ж, співбесіду.

На особистій бесіді окрім знань по PHP, HTML, CSS, JS, SQL, хлопців і дівчат запитували ще і за тими пунктами тесту, в яких кандидат відповів не вірно. Якщо людина відповідала, значить, вона працює над своїми помилками і постійно прагне до розвитку. Експерти, у свою чергу, намагалися всіляко підтримувати хлопців і дівчат і робили невеликі підказки :)

“Навіть якщо в тестах були помилки – людина проходила на практику. Тому, головне на співбесіді – не боятися і бути упевненим у своїх силах” – пояснює Тарас, куратор практики PHP.

Деякі хлопці і дівчата пройшли на практику через проект КМА – курс молодого айтішника, який стартував у вересні минулого року і проходив в стінах Харківського Національного університету радіоелектроніки. У нім брали участь що усі, що бажають, навіть не студенти. Нам було дуже приємно бачити вже давно знайомі обличчя в стінах нашої компанії :)

Три тижні: безцінний досвід командної роботи

Дневник практики PHP – 2012Практичним завданням на ці три тижні була розробка корпоративної соціальної мережі. Бажання хлопців і дівчат проявити себе і працювати не покладаючи рук – приємно здивувало менторів проекту.

“Вони практично повністю завершили проект, виклалися на 100%, кожен старався, в незалежності від рівня знань. Зазвичай на практиці ми даємо ТЗ, яке практиканти роблять-роблять не доробляють. Цього разу ми поступили по-іншому, замість формального ТЗ у них були мокапи і User story, по яких вони робили функціонал. В результаті, за 3 тижні наполегливої роботи хлопці і дівчата:

– самостійно настроїли Apache+PHP+MySQL

– спроектували власний фреймворк

– розібралися з роботою в консолі linux

– навчилися використати Mercurial і, що саме головне – писати код в команді і додавати свої зміни без шкоди існуючому функціоналу

– підтягнули знання по ТОП, Linux, PHP, JS, HTML5, CSS, шаблонам проектування (Design patterns), jQuery

– випробували роботу з Wiki і Bugtracking системою на прикладі Bitbucket

У NixSolutions практикантам не просто показали, як програмувати, а зробили з них справжню команду! Окреме спасибі хлопцям і дівчатам за дружню обстановку. За цей час наша група настільки добре спрацювалася, що в останній день ми зібралися всі разом і відмітили успішне закінчення проекту” – продовжує свою розповідь Тарас, куратор практики PHP.

Дневник практики PHP – 2012

Відгуки хлопців і дівчат про практику

Олександр

Отже, наше завдання на час практики – створення соціальної мережі підприємства. Соціальна мережа – це люди, а люди – це спілкування. У цьому проекті я займався модулем обміну повідомленнями. Завдання не складне, але все як завжди залежить від того, наскільки повно має бути виконана реалізація того або іншого модуля. За час практики я навчився працювати в команді, тому що до цього моменту я займався програмуванням самостійно. Робота в команді – це не просто, а тому цікаво. Треба уміти зважати на думку усіх товаришів, уміти доносити і обґрунтовувати свої побажання і пропозиції не з позиції сили і насадження своєї правоти, а з позиції того, щоб твоя ідея подобалася і була прийнята усіма учасниками проекту. Це дуже корисний досвід. Також набагато зрозуміліше і прозоріше стає для мене саме програмування – тобто все ближче той момент, коли думати треба буде більше про те, що реалізовувати, а не про те, як це робити в коді. Дуже сподобалося відношення хлопців один до одного і відношення менторів до нас. Ніхто ніколи не відмахувався і допомагали. Дуже весела і яскрава атмосфера, купа позитивних і світлих емоцій. Труднощі виникали з тим, що не можна і немає чого знати все. Тому доводилося зрозуміло пізнавати щось нове, це не завжди було швидко, проте завжди було цікаво і весело. Велике дякую усім, хто брав участь в організації і проведенні практики.

Артур

Дневник практики PHP – 2012Не чекав, що на практиці буде реальний проект, справжні умови, командна робота. Три тижні навчання дали просто колосальну кількість знань. Самому змусити себе стільки вивчити нереально :)

На практиці робили досить актуальний на сьогодні проект – корпоративну соціальну мережу. Всього були чотири модулі(простіше кажучи – розділів сайту), кожного з яких розробляли по дві людини. Я і Стас відповідали за модуль карти. Було дуже цікаво, оскільки для нас практично все було в новинку, і хотілося якомога більше почерпнути для себе знань. Час пролетів дуже швидко. Навіть бували такі моменти, що ми не помічали, як пора вже обідати :) І окреме спасибі, звичайно ж, нашому гуру і наставникові Тарасу. Він з нами возився як зі своїми дітьми, не дивлячись на те, що у самого було дуже багато роботи.

І тепер я з нетерпінням чекаю співбесіди, тому що дуже хочу працювати саме в цій компанії.

Філіп

Я уперше зіткнувся з фреймворком, трохи потрудився і цілком успішно(усього лише за один тиждень практики) створив його для нашої соціальної мережі. Прибрів деякі навички ведення лекцій і управління групою – мені доводилося багато що пояснювати у дошки, малюючи і показуючи на пальцях деякі речі. Окрім цього, трохи контролював напрям розробки соціальної мережі, цим самим поборов свою боязнь виступів перед публікою.
Дневник практики PHP – 2012

Труднощі виникали в плані технологій при написанні власного плагіну до jQuery для мультизавантаження: зробив і форму, і стилізував кнопку вибору файлів, драг-дроп, щось там ще, але узяти довільний файл і відправити його не так просто, оцінив пріоритети, кинув плагін, став доробляти інший модуль. Таким чином, я був одним з перших, хто встиг закінчити модуль.

Дуже сподобалася група, в яку я потрапив, – усі хороші і веселі хлопці :) майже перший досвід в командній роботі.

Загалом, у мене тільки позитивні враження, намагатимуся пройти співбесіду і залишитися працювати в Ніксах.

Влад

Найскладніший момент був, швидше за все, при роботі з репозиторієм. Я з ним колись раніше не стикався, тому іноді робив не те, що треба :) А так все було цікаво. Якщо сумнівався, запитував у товаришів, відчувалася опора команди і підтримка інших. В основному я працював над профілем користувача : відображення, зміна, редагування. На мені лежав функціонал соціальної мережі ;)

Стас

Дневник практики PHP – 2012Я розробляв карти для нашого проекту. Можна сказати, що уся практика для мене була дуже “хворим” і корисним досвідом – сподобалася робота над реальними проектами, робота в команді, я підтягнув свої знання по PHP, JS, познайомився з новими технологіями, системами контролю версій. Особливо мені подобається обстановка в компанії, стосунки в команді.

Євгенія

Я відповідала за частину роботи з профайлами користувачів. Навчилася трохи роботі з плагінами jQuery, для мене цей досвід дуже цінний.

Артем

Дневник практики PHP – 2012Завдяки практиці я отримав цінний досвід роботи в команді. Також я зміг застосувати свої теоретичні знання з практики, детальніше розібрався з ТОП в PHP. Труднощів особливих не випробовував, а якщо щось і не було ясне, то завдяки нашому чудовому кураторові Тарасу, моїм колегам і великому і могутньому Google.com :) все ставало гранично ясно і зрозуміло. Дуже сподобалася атмосфера, яка панує в Ніксах, люди дуже доброзичливі і готові допомогти.

У роботі над соціальною мережею відповідав за модуль фотографій.

Роман

Я студент 3 курсу ХНУ ім. В. Н. Каразіна, факультет комп’ютерних наук. Цього року NIX уперше відвідали наш ВНЗ з пропозицією пройти практику у них в компанії. Нас, можна сказати, “змусили” прийти і написати тести :). Під час проходження тесту кожному надали вибір спеціальності, по якому писатимемо тест. Я не фанат програмування, тому особливих знань в усіх областях у мене не було: десь щось читав, але не поглиблювався серйозно. Я “в сліпу” вибрав спеціальність – PHP. Після написання тестів я навіть і не розраховував на їх вдалу здачу. У результаті, я успішно написав тести і мене запросили на співбесіду :). Коли я їхав сюди, у мене не було особливого бажання проходити практику в компанії, і будь-яке з рішень експертів Nix мене б влаштувало. У течії 5 хв. після співбесіди, їх менеджер вийшла і зробила мені пропозицію про проходження практики. Для мене це було деякою несподіванкою, оскільки відповідав я, як мені здалося, не важливо і знаннями не блищу. У цей момент я відчув деяку гордість і задоволений поїхав додому.

Ще на початку практики я знав, що навчання в університеті для мене стоїть на першому місці, про роботу я ще не замислювався. Головним завданням було “ввібрати” в себе щось корисне. Я розумів, що у кожного тут є своя робота і займатися особливо зі мною ніхто не буде. Проте я був приємно здивований. Ще з перших днів я попередив свого ментора (Тараса), що особливих знань у мене немає. Він допомагав мені упродовж усіх 3 тижнів. Я розумів, що нерідко його відволікав, забирав його час, заважав нормально працювати. Не дивлячись на це, він відповідав на усі мої питання, в повному об’ємі допомагав розібратися і у разі, коли у мене не виходило, приходив і показував як це зробити.

За час практики я набув для себе безцінного досвіду і зрозумів, що моя практика пройшла не даремно!

Дякую NIX!

Дневник практики PHP – 2012Дневник практики PHP – 2012