Нікси на SpringOne Platform

25 Серпня 2016

Переплисти моря та океани, щоб не упустити жодної крихти корисної інформації на SpringOne Platform — для експертів NIX Solutions це виклик, який вони не змогли не прийняти. Враженнями про поїздку, доповідях та тренінгах діляться наші хлопці та дівчата.

Мабуть, джавістам з Pivotal та Spring стало так нудно розробляти всі ці платформи та фреймворки, що хлопці вирішили відірватися на повну, влаштувавши конференцію SpringOne Platform у Лас-Вегасі. В пустелі. У середині літа.

Щоб ви мали більш точне уявлення, середня температура в цей час року становить 43 градуси! Але це Вегас… Тут на головній вулиці знаходяться одні готелі з казино і нічого більше. Між деякими готелями ходять поїзди, між іншими є переходи. Гуляючи Caesars Palace можна непомітно опинитися в Bellagio — тому самому готелі з “Одинадцять друзів Оушена”. На вулицю мало кому доводиться виходити, тому що в приміщенні комфортна температура — 19 градусів.

Ми прибули до готелю Aria за кілька днів до офіційного старту конференції, щоб пройти дводенні тренінги, які проводили організатори. Заселилися ми о пів на першу ночі, а о 9 годині ранку наступного дня вже вирушили на перший тренінг. Ми побували на тренінгах за напрямками Spring Cloud Data Flow, Pivotal Cloud Foundry та Big Data. Кожен із них проводили коучи з Pivotal Academy.

За випадковим збігом обставин, мені попалася тема “Development applications with cloud foundry”. За кілька днів до івента на сайті з’явилася інформація, що всі квитки на цей workshop розпродані, і я зрозумів, як мені круто пощастило потрапити на нього. Тренінг був присвячений хмарним технологіям та прикладам їхнього використання для реальних додатків. Основна увага була приділена своєму продукту від Pivotal у цій галузі – Pivotal Cloud Foundry. Доповідач виявився не розробником, однак це не завадило йому донести всю інформацію доступною для всіх присутніх мовою.

Всі теми, що зачіпалися, супроводжувалися прикладами з життя і лабораторними роботами для закріплення матеріалу. Разом із доповідачем в аудиторії знаходилися і розробники PCF, які допомагали відповідати на запитання присутніх. Я встиг поспілкуватися з ними і був приємно здивований тим, що на всі мої запитання вони намагалися дати максимально повні відповіді. Підбиваючи підсумки тренінгів, можу сказати, що вони були дуже корисними для мене як у теоретичному плані, так і практичному.

Олександр, Java-експерт NIX Solutions

З легкої руки провідного експерта Java-напрямку в NIX Solutions мені дістався тренінг із Spring Cloud Data flow.

Ми заселилися в готель о пів на першу ночі, а о 9 ранку наступного дня вже був призначений тренінг можливо саме тому я спочатку переплутав аудиторії. Усвідомлення цього прийшло до мене з думкою, що навряд чи молодий азіат може мати ім’я Glenn Pechko.

Загалом тренінг мені сподобався, хоча спочатку я відчував себе незручно, будучи явним новачком у темі та перебуваючи у компанії з людьми, які досить довго та впритул працюють з технологією. До речі, їхні питання змушували замислитись навіть тренерів. Як результат, після закінчення першого дня тренінгу на дошці з’явилося близько 8 питань, які мають бути адресовані безпосередньо команді розробників.

Практичні завдання були цікавими, хоч і досить простими. Основна ж проблема, як і завжди, полягала у правильному настроюванні середовища на своїй машині.

Другий день видався менш насиченим — мабуть, тому, що доводилося чекати, доки вся група закінчить виконання попереднього завдання. Проте в результаті було закладено гарний фундамент, а головне, технологія виглядала цікавою — у цьому я зміг переконатись і на сесіях.

Роман, Java-експерт NIX Solutions

Спочатку був Keynote. Розмашисто і гарно. Keynote на цій конференції був представлений у двох напрямках – менеджерському та технічному. Технічний вдався на славу, і доповідь Філа Вебба можна назвати найкращою на весь Keynote цієї конференції.

За загальним рівнем доповідей перший день виявився найсильнішим, хоча стартова сесія про процес міграції з монолітної архітектури на мікросервіс у великому продукті охорони здоров’я нас розчарувала. Начебто тема злободенна та близька, але за фактом корисного почерпнути вдалося мінімум. Потім була доповідь відомого у світі Spring Джоша Лонга! Як завжди цікаво, бадьоро та з гумором. От тільки добру частину цієї інформації він уже презентував рік тому.

Серед сесій першого дня найбільше сподобався виступ Філа Вебба, глави розробки проривного проекту Spring Boot. Свіжий матеріал за мотивами недавнього релізу, правильний ритм доповіді, англійський гумор і повна відсутність слайдів — вряди-годи півторагодинна доповідь не набридла навіть під кінець.

Першою була доповідь про Ratpack та RxJava. Раніше я пару разів чув ці слова, проте до пуття не розбирався що це і навіщо це потрібно. Цю доповідь читав Dan Woods, автор книги з Ratpack. Доповідь виявилася дуже цікавою, особливо сподобався бенчмарк Дена, який порівнював RxJava зі звичайним підходом у написанні веб-додатків. Для себе я взяв до уваги, що на цю технологію 100% варто звернути увагу.

Після обідньої перерви я вирішив відвідати доповідь по Spring Cloud і AWS. Чесно кажучи, доповідь виявилася не дуже, тому що це було не те, чого я очікував. Завершував день Спенсер Гібб із доповіддю з Consul та Vault. Спенсер є одним із розробників цих бібліотек. Доповідь виявилася гарною як у практичному плані, так і в теоретичному — автор зміг правильно висвітлити проблему, яку вирішують ці інструменти. Не обійшлося і без курйозів: під час доповіді Спенсеру написала дружина у фейсбуці та побажала удачі на виступі. Оскільки він не відключив спливаючі сповіщення, це побажання побачила вся аудиторія.

Олександр, Java-експерт NIX Solutions

Другий день розпочався із досить нудної сесії від розробників PayPal про міграцію на мікросервісну архітектуру. Хлопці розповідали про якийсь внутрішній фреймоворок, чим досить складно зацікавити пересічного слухача. Однак за цим пішла, напевно, найкраща доповідь усієї конференції про Cloud Data flow з приголомшливим демо (космос на тлі звичайних Hello world-прикладів). Крім самого Data flow були згадані Big Data, Machine Learning та реактивний UI. Круто. Ця штука є навіть у відкритому доступі на гітхабі з докладною інструкцією, як її запустити, тож вдвічі круто.

Роман, Java-експерт NIX Solutions

У підсумковий, 5-й день конференції втома дала про себе знати, і очі в нас горіли вже менше.

Єдина доповідь, яка нас дуже порадувала цього дня, була від Олівера Гірке, голови розробки Spring Data. Він розповідав про нові фічі в проекті Data Rest, а також наводив приклади вирішення поширених проблем у його використанні. З мінусів — через обмеження часу деякі пункти доповіді довелося опустити. Втім, завдяки чудовій документації всі ці моменти можна подивитися і самому.

Закриття конференції було не таким насиченим. Усі вже втомилися і «сиділи на валізах» у прямому та переносному сенсах. Оскільки це все ж таки Spring’ова конференція, то наприкінці викликали лідів розробки в усіх напрямках і провели з аудиторією ретроспективу. У залі стояли мікрофони, і кожен міг підійти та поставити запитання, висловити подяку або передати привіт Раджі в Мумбаї (так-так, було й таке :)).

Конференція закінчилася о 15:00, тому ми мали багато часу, щоб погуляти містом і накупити сувенірчиків. Також ми не змогли пройти повз американські гірки, зведені навколо готелю New York New York. Ми навіть і подумати не могли, що буде так круто та захоплююче. Добре, що ми не їли перед цим:).

Після цього нас чекав дуууже довгий шлях додому…

P.S. Сніданки були чудові та здорові. Обіди на шанувальника китайської, американської чи індійської кухні. Ось тільки для шанувальника української асортимент був обмежений :).

Після таких насичених днів понеділок здавався зовсім не важким, і ми відразу взялися за роботу над лекціями. Ми плануємо не тільки поділитися новими знаннями з тіммейтами, але й використати отримане натхнення  для ThinkJava #4. Дякуємо NIX Solutions за можливість побувати на такому масштабному заході та розширити свій кругозір – отримані знання та враження використаємо по максимуму!

Євген, Java-експерт NIX Solutions