Нікси у Берліні на International PHP Conference 2016

1 Липня 2016

Берлін — місто чистих вулиць, велосипедів, кумедної реклами та шаурми. Також це місто багате різними IT-заходами. На початку червня тут пройшла одна з найпоширеніших конференцій з PHP — International PHP Conference 2016 від міжнародного видавництва Software & Support Media. Звичайно ж, експерти NIX Solutions не могли пропустити подію такого масштабу і поспішили в Берлін за новими знаннями.

Эксперты NIX в Берлине

На івенті виступили Себастьян Бергман (Sebastian Bergmann, творець PHPUnit), Джон Коггешел (John Coggeshall, автор книг та статей з РНР, колишній співробітник Zend), Пол Бакаус (Paul Bakaus) з Google, Анас Раза Фірдуосі (Anas Raza Firdousi) і ще більше 50 доповідачів, які роблять свій постійний внесок у розвиток PHP.

Тематика доповідей на конференції досить різноманітна та присвячена загалом веб-розробці. Крім PHP, там можна зустріти теми з архітектури веб-застосунків, дизайну, фронтенд-розробці, DevOps і т.д.

Конференцію проводять двічі на рік — навесні та восени. Цього року час проведення весняного заходу припав майже на літо, з 29 травня по 2 червня, тому погода була досить теплою, хоча іноді зривався дощ.

У перший же день у Берліні наші хлопці змогли чудово прогулятися, поїсти до KFC та сходити на розвідку до місця проведення конференції. Наступного дня розпочався справжній раш: наші експерти відвідали за чотири дні 20 лекцій та 1 воркшоп, у перервах спілкувалися з лекторами та іншими учасниками з різних країн (з Британії, Кіпру, Іспанії та, звичайно, Німеччини).

Як сказали самі хлопці, конференція пройшла на одному подиху, якби можна було при цьому ще й висипатися, тоді було б дуже добре :). Звичайно, основним гостем був Себастьян Бергман з його доповіддю про PHP7 та воркшопом з історії PHP. Тим не менш, практично всі доповіді були дуже цікавими, а доповідачі запам’ятовувалися.

Андре Моріс (André Morys) своєю доповіддю «Digital Transformation my Ass» вразив наших експертів і допоміг трохи інакше поглянути на розробку додатків — з точки зору задоволення потреб користувачів, їхнього досвіду та очікувань. На прикладах сайтів продажів він розповідав про те, як сучасні програми можуть відлякувати покупців, або, навпаки, як залучити, заохотити та залишити користувача задоволеним. Ця тема завжди була дуже актуальною і не раз уже піднімалася в книгах, статтях та виступах, але оригінальна подача лектора, вдало підібрані приклади та оригінальні ідеї надихають та надихають на застосування принципів орієнтованості на кінцевого користувача.

Інша доповідь, “Level up your Team” Стефана Коопмансхапа (Stefan Koopmanschap), була про те, як допомагати один одному в команді, як взаємодопомога впливає на розвиток усієї команди та кожної окремої людини. «Замість того, щоб хвилюватися, що ми навчимо людину, і вона піде, краще хвилюватися, що ми її не навчимо — і вона залишиться», — стверджує автор.

Був також відомий журналіст, який називав розробників «рок-зірками сучасності» з дуже мотивуючою лекцією, наповненою гіфками.

З технічних лекцій варто відзначити цікавий досвід Арне Бланкетс з комбінування Node.js і PHP, описаний в доповіді «Just married: Node.js and PHP». А також лекцію “Docker in Production” від Robert Lemke, в якій він описав свій досвід та рекомендації роботи з Docker у продакшені.

Окрім отримання знань безпосередньо за темами лекцій, хлопці отримали унікальний досвід прямого спілкування з людьми, які рухають індустрію ІТ уперед і безпосередньо беруть участь у розвитку таких технологій, як РНР, AngularJS, PayPal, та можуть відповісти на будь-які питання, допомогти краще зрозуміти якісь рішення, розвіяти сумніви чи, навпаки, замислитися над чимось новим. Такі заходи, як IPC, відкривають кухню спілкування ком’юніті провідних веб-розробників і дають мотивацію прагнути всього кращого, що є в цій сфері.

Один із найсильніших меседжів конференції прозвучав від Себастьяна Бергмана: найкращий спосіб щось змінити в РНР чи десь ще — це не просто сказати, що ти хочеш цього, а обґрунтувати свою точку зору, реалізувати та запропонувати спільноті. Адже саме на такій ініціативі тримається більшість відкритих проектів.

Останній вечір у Берліні хлопці провели на березі Шпрее у затишному літньому кафе, розслабляючись після чотирьох насичених днів та обговорюючи почуте та побачене на конференції. Поїздка відкрила для експертів NIX Solutions нові горизонти і тепер наші хлопці готові поділитися своїми знаннями з усією командою!