Architecture of Radio відкриє невидимий світ

26 Серпня 2015

Нещодавно запустили програму Architecture of Radio, що створює тривимірну візуалізацію радіовипромінювання.

Наш світ пронизаний радіохвилями. Вони безперервно надходять від вишок стільникового зв’язку, Wi-Fi роутерів, супутників. І хоча самі хвилі побачити не можна, у повсякденному житті вони щомиті працюють на нас: завдяки їм кораблі не губляться в морі, паперові путівники змінилися на GPS-навігатори, а ви можете скайпитися з друзями, смакуючи при цьому приготовлений в мікрохвильовій печі апетитний гарячий бутерброд.

architecture of radio

Наводити приклади можна нескінченно, проте краще один раз побачити, ніж сто разів почути. Напевно, цим і керувався Річард Вайджен, створюючи iOS-програму Architecture of Radio. Воно збирає всі хвилі в одну картинку, яку може сприйняти людське око.

Вайджен створив програму за допомогою Three.js і Ionic Framework, задіявши для нього GPS, OpenCellID і супутникові канали NASA. З їхньою допомогою додаток визначає місце розташування користувача, знаходить найближчі вишки стільникового зв’язку, після чого виводить картинку всіх радіохвиль у приміщенні на екран iPad’а. Використовуючи OpenCellID, програма Вайджена також передбачає, в який момент і які супутники пролетять над користувачем.

Тривимірна візуалізація радіовипромінювання, створювана Architecture of Radio, відкриває для нас невидимий світ так званої інфосфери, в якій ми всі живемо.

Ми не можемо бачити багато речей, включаючи інфрачервоне поле та хвилі. Але, щоб відобразити хвилі, не обов’язково включати додаткові детектори. Досить обробити ту відкриту інформацію, яка нам доступна громадськими каналами. І оскільки технології стають все більш прозорими, я думаю, що візуалізація даних може допомогти нам ставитися до деяких речей, які нам видно, з великим розумінням. Адже вони грають величезну роль нашому житті.

Ричард Вайджен

Додаток поки що територіально прив’язаний до Німеччини.